Fotoboka Forandring Skien. Fotografi før og nå ble lansert i Arkivbygget på Telemark Museum 10. mars. Fotograf Peter Lukas har tatt et dykk i det historiske fotoarkivet til museet, og med utgangspunkt i rundt 40 fotografier herfra har boken blitt til.

15 byer har fått bok

– For meg er dette et kunstprosjekt, jeg er ingen historiker eller lokalhistoriker, mener Lukas. Men at han er interessert i det historiske er det vel ingen tvil om. Det er nemlig ikke bare Skien som har fått en fotobok om hvordan det så ut før og nå. Omkring 15 byer har blitt dokumentert, blant dem Wien, Flensburg og også Nelson på New Zealand.
– Vi er i gang med 6-7 andre prosjekter, blant dem en bok om Porsgrunn, også til den får vi hjelp av Telemark Museum med de historiske bildene, sier Lukas.

Økonomi styrer

Oppdagelser som går igjen når Lukas jobber med bøkene, er at byene har blitt «styggere».
– Vi tror det er arkitektoniske trender og moter som avgjør hvordan bygg blir seende ut, men det er i hovedsak økonomi og profitt som avgjør, mener Lukas.
En av tilhørerne på lanseringen lurte på hva Lukas definerer som «før» i bøkene sine.
– Før er helst fra 1870 til 1910, og jeg søker ikke forslag eller råd fra historielag eller museer for å finne foto fra representative steder eller bygninger. På den annen side, fotografene tok gjerne foto av slike steder for over 100 år siden, sier han.

Fordi vi bryr oss om Skien

Rundt 35 mennesker kom for å høre om og kjøpe boka av Lukas, det midt på en fredag.
– Vi er her fordi vi er opptatt av historie, tradisjon, kultur – og ikke minst Skien, sa Ellen Rodvang da hun ønsket velkommen. Hun er leder for Samfunnsminnet, og har lånt ut fotoarkivar Trond Lundberg til å finne og klargjøre bildene til boka.
– Denne boka er flott dokumentasjon, og er en fin bruk av vårt fantastiske fotoarkiv. I denne boka får vi formidlet fortid og nåtid for framtid, sa hun, og la til at det trolig må komme nye slike bøker.
– Byutvikling er på gang, konstaterte hun.

De som ikke kom på lanseringen, kan kjøpe boka hos oss i Øvregate 41, eller i museumsbutikkene våre til sommeren. Den er også å få tak i hos byens bokhandlere.