27. april kl.18 blir det boklansering for boken Familien Ibsen på Lundetangen Pub i Skien. Boken rokker ved myter som har hengt ved forfatteren i et århundre. Haave har funne nye kilder, og snudd på gamle. Nå må Ibsen-historien skrives om.

Boken Familien Ibsen følger Henrik Ibsens familie fra hans mor og far blir født på slutten av 1700-tallet, frem til familien dør ut i Skien i 1941.

Avslører feil

Gjennom nye kilder og nye tolkninger av velkjente kilder avslører boken en lang rekke feil i tidligere biografier.
– Alle disse faktafeilene er hver for seg av mindre betydning, men de er ofte symptomer på en misforstått oppfatning av familien Ibsens kulturelle bakgrunn, sier Haave.

Historien må skrives om

Boken Familien Ibsen gir for første gang gir innsikt i den kulturen som preget Henrik Ibsen i oppveksten. Dette vil ikke bare være en basis for fremtidige biografier om Ibsen, men det vil også måtte endre historisk-biografiske perspektiver på diktningen.

Nyrestaurering

For oss på Telemark Museum innebærer boken den praktiske konsekvens at vi nå forbereder en helt ny restaurering av dikterens barndomshjem. De var ikke fattigfolk som spiste graut kokt på ei grue. De hadde stort, flott kjøkken og tjenestefolk – også etter at Knuds Ibsens forretninger ikke lenger ga inntekter.

Les Bløffen om Ibsens kjøkken

Les også Minnepolitiske kjøkkenrefleksjoner