Det er 150 år siden Henrik Ibsens stykke Peer Gynt ble utgitt, og 9. juni åpner utstillingen Bann på det er sant – Peer Gynt 150 år på Henrik Ibsen Museum.

Over 11.000 mennesker så forestillingen Peer Gynt i årene 2003, 2004 og 2008 i Grenland. Det var Teater Ibsen, i samarbeid med Grenland friteater som sto bak den spektakulære oppsetningen som startet i Brekkeparken og endte opp i et steinbrudd i Porsgrunn. Forestillingen ble også vist i Beijing.

Henter fram minner

9. juni har vi gleden av å åpne utstillingen Bann på det er sant – Peer Gynt 150 år i låven på Venstøp – Henrik Ibsens barndomshjem. Da kan du gjenoppleve minnene fra vandreteateret.

– Kostymer, scenografi, bilder og musikk fra teatersuksessen får plass i låven på Henrik Ibsen Museum. Dette blir en stor og flott utstilling vi tror mange vil glede seg over, sier Silje Honningdal som er prosjektansvarlig for utstillingen.

Lite ble til stort

Da hun tok kontakt med Teater Ibsen om en utstilling, så hun for seg noen få kostymer. Teater Ibsens folk feide raskt de tankene vekk, de tenkte mer som Peer Gynt: stort og flott!

De 25 viktigste kostymene får nå plass i låven på Venstøp. Rundt dem blir det scenografi, lyd og og bilder fra forestillingen.
– Vi håper å bringe fram den gode stemningen og begeistringen fra forestillingen, den vakte stor begeistring og stort engasjement hos lokalbefolkningen, minnes Honningdal.

Fyller Ibsens låve

Scenograf Hans Georg Andersen er en av teaterts folk som tenker som Gynt. Hans ideer har gjort til at hele låven  på Henrik Ibsen Museum er ryddet, blant annet er den store hatten fra 2006-utstillingen revet. En modell Andersen har bygget viser hvordan utstillingen kommer til å bli, og sammen med teaterets tekniske sjef, Terje Gundersen, bygget han store rammer der fotofrafier fra foresillingen skal vises. – Det blir smakebiter fra de største scenene, og vi tar også i bruke det som nå er utkledningsloft på museet, sier Andersen. De to karene børster også støv av tronstolen til Dovregubben. Den kan publikum sitte i.
– Kanskje de kan ta en trollfie, tøyser Gudersen.

Gjenskaper kostymer

Nå jobbes det for fullt i Teater Ibsens verksted og systue. Selv om mange kostymer og noe av scenografien var bevart, er det en stor jobb som må gjøres før utstillingen åpnes på Henrik Ibsen Museum 9. juni.
Telemark Museums tekstilkonservator, Alice Brandal Baklid, jobber sammen med teaterets kostymeansvarlig Unni Bang Andersen. Blant annet må masker og hodeplagg lages på nytt.
– Mye av materialet som ble brukt ble ødelagt, som avsipapir, plastsekker og faktisk papirsekker fra Hydro. Blant annet brudekjolen fra scenen bryllupet på Hægstad var laget av dette papiret. Nå gjenskaper vi det tett på slik det var, sier Bang Andersen.

 

 

Peer Gynt-forestillingen:

– ble satt opp av Teater Ibsen og Grenland friteater
– kunstnerisk produsent var Inger Buresund
– regi ved Lars Vik, Grenland friteater
– scenograf Hans Georg Andersen
– kostymedesign Mona Grimstad

Les mer om oppsetningen og de som var med