«Gamlehjemmet – en fotodokumentasjon» ble åpnet 3. mai. – Takk til Telemark Museum og Bjørn Rudborg som har tatt dette initiativet. Dette er en flott dokumentasjon av en tid som snart er over

Det sa ordfører i Skien, Hedda Foss Five da hun åpenet «Gamlehjemmet – en fotodokumentasjon». Fotoutstilling viser det forlatte, triste og ensomme som er igjen av Skien sykehjem.

Sykehjemmet er et kvalitetsbygg, rent arkitektonisk, bygget for framtida på 1950-tallet, men bystyret i Skien vedtok i vår at bygget skal rives, og debatten om hvor nytt sykehjem skal bygges har vært en svært aktuell sak i mediene denne våren.

Ville inn

Bjørn Rudborg, som til daglig jobber med nybygg i Brekkeparken, er nærmeste nabo til sykehjemmet. Han har fulgt med på at sykehjemmet, som var fylt med liv, er blitt lagt i et øde. Han ba kommunen om lov til å gå inn sykehjemmet og fotografere før bygget går helt over i historien.
– Jeg tar ikke stilling til selve rivingsvedtaket. Alt til sin tid, tenker jeg, sier Rudborg, som har klart å fange mange følelser i bildene sine.
Det endelige, tomrommet, det triste, men også lys.

– Et tidsvindu

«Tomme bygg gir gjenlyd. Ekko. Også visuelt. Det har fotografen med sitt blikk fanget opp og gjengitt gjennom kameralinsen. Den forsterker inntrykket bygget gir av fravær, men bildene formidler også nærvær – av levd liv, stille dager, hektiske dager, svinnende krefter, smerter og uro, glede og tilfredshet.» Det skriver direktør Jorunn Sem Fure innledningsvis i teksten hun har skrevet til utstillingen.

– Når noe blir riktig gammelt havner det på museum. Og når noen blir riktig gamle havner de på gamlehjemmet. Sånn er det bare. Så når gamlehjemmet blir riktig gammelt så havner det på museum, sa hun i åpningstalen sin.

Aktuelle
Direktøren ved Telemark Museum ble altså tent på ideen om å lage en utstilling av fotografiene så fort hun så den, siden rivingssaken er så aktuell. Mediene har fulgt både rivingssaken, beliggenhet av nytt sykehjem og bygging av storbarnehage tett. – Ved siden av å formidle herregården Søndre Brekke, sier vi i vår strategiske plan at vi skal være aktuelle. Med denne utstillingen føler vi virkelig at vi er det, sier direktør Jorunn Sem Fure.

Salgsutstillingen vises hele mai og juni, hver dag kl. 11-17.

Mange hadde fått med seg at utstillingen Gamhjemmet åpnet – og det ble gjort med stil av ordfører Hedda Foss Five.

Ordfører Hedda Foss Five takket Bjørn Rudborg og Telemark Museum for initiativet og utstillingen som blir et minne over tiden som har vært. Her sammen med Tor Arnesen Scheen.