Det var stor museumsbegeistring da Gayle Harbor og Charles Cohen kom fra California til Henik Ibsen Museum med fire portretter fra den betydningsfulle Blom-familien fra Telemark og Skien.

– Det var bare tilfeldig at jeg kjøpte portrettene på et innbosalg. Jeg var på full fart til å hente datteren min på flyplassen, men bare måtte stoppe på «etate sale» på veien, og tok maleriene uten å studere dem noe. Jeg er veldig opptatt av portretter, jeg har en hel vegg hjemme. Noen portretter selger jeg videre, andre beholder jeg, forteller Harbor som både er skuespiller og kunsthandler. Disse fire portrettene forsto hun imidlertid at hørte hjemme et annet sted.

Googlet fram Ibsen-relasjon

– Charles googlet navnet Hans Christopher Blom, som står bak på det ene maleriet. Han fant navnet i et brev fra Henrik Ibsen. Jeg fant fram til Jørgen Haave og Telemark Museum, og etter det har det blitt mye kommunikasjon, sier hun og ser på museets ibsenforsker.
– Jeg er fascinert over at du klarte å finne fram til koplingen «Ibsen-Blom» for det finnes kun et brev der Ibsen nevner familien, selv om de to familiene var i nære relasjoner til hverandre, poengterer Haave.

Glad bildene kom hjem

– Hun ser mer glad ut nå, kommenterer Harbor i det portrettet av Elisabeth Catharina Roughtvedt blir pakket opp og beundret. Jeg er glad bildene har kommet hjem, sier hun.
Både Gayle og mannen Charles har besøkt Europa mange ganger, spesielt Nederland og Italia, men de har aldri besøkt Norge.
– Med disse bildene fikk vi sjansen til å komme hit, og særlig glade er vi for å se Henrik Ibsens barndomshjem, sier hun.

Knyttet til Aall og Ibsen

Personene på bildene levde på 1700- og 1800-tallet, og var alle betydningsfulle personer da de levde. Jørgen Haave har oversikt over hvordan de er koplet sammen med både familien Aall som bodde på Søndre Brekke og Ulefos Hovedgaard, og familien Ibsen:

Hans Christophersen Blom (1742-1823) bodde på lagmannsgården i Gjerpen. Svigerfar av Niels Aall. Broren hans, Christopher Christophersen Blom, bodde på skrått over gaten for Altenburggården. Han tok til seg Ole Paus fra han var 12 år gammel og lærte ham opp i skipperyrket. Disse var fettere av faren til Ole Paus på Rising og Hedvig Altenburg.

Elisabeth Catharina Blom f. Rougtvedt (1755-1823) Niels Aalls svigermor og datter av fogden i Nedre Telemark og Bamble, Andreas Rougtvedt. Sistnevnte var fadder i dåpen til både Kirstine Ploug og Johan Altenburg. Hun fikk 16 barn, seks av de døde som små. Gift med Hans Christophersen Blom.

Christopher Hansen Blom (1800-1879) sønn av de to foregående. Nær venn av Knud Ibsen i ungdommen. Overtok farens honningkakebakeri og tobakkfabrikk, og utvidet senere med sagbruk, skipsverft, reperbane og rederi. Eide «Lykkens prøve» i 1843. Bodde i Blommegården like ved Altenburggården og på Frogner. Var den rikeste i Skien da han døde. Donerte bla. kirkegården på Lie til Skien by, og døpefonten som fremdeles er i Skien kirke.

Didrik Cappelen Blom (1834-1894) overtok Bratsberg etter faren, Chr. H. Blom. Moren døde det året han ble født. Hun var datter av eidsvollsmannen Diderik von Cappelen. Marie Elisabeth f. Cappelen (1796-1834) var altså Knud Ibsens kusine, så den lille gutten som er avbildet på en av bildene er Henrik Ibsens tremenning.