Hva skjer tregjenstander som kommer til museet? Vil du vite det, bør du ta turen til Brekkeparken. I ti dager sitter fagfolk og jobber for åpen scene.

Den fine samlingen av boller, fat, ølhøner, ølkanner skal registreres på nytt, og vi inviterer altså folk til å komme for å få kunnskap, og for å se flott trearbeid.

Trearbeid fra 1700-tallet

I alt har Telemark Museum 150.000 gjenstander, og blant dem altså, mange i tre.
– Det tar ulik tid å registrere ferdig hver gjenstand, men det kan hende vi rekker rundt 200 gjenstander i løpet av de ti dagen. Vi kommer nok til å finne gjenstander som er helt til 1700-tallet. Er vi heldige, kanskje eldre, sier Kari Bjercke, magasinansvarlig ved Telemark Museum og en av dem du kommer til å møte dersom du tar turen til Brekkeparken.

Oversikt og synlig for alle

Gjenstandene er allerede rengjort, når publikum blir med på arbeidet, er det registrering, fotografering og digitalisering som skal skje.
– Registering er viktig, slik at vi får oversikt over den enorme samlingen vår. Selv om gjenstandene er registrert fra før, er det en type registrering som ikke er god nok i dag. I tillegg til at vi på museet skal vite hva vi har i samlingene, blir alt tilgjengeliggjort for publikum via Digitalt Museum, sier Ellen Rodvang, leder for Samfunnsminnet ved museet.

Dekket til fest

Samtidig som Bjercke og kolleger jobber med gjenstandene i kjelleren på hovedhuset, tilbyr vi omvisningen «Boller og fat til øl og mat» – en liten vandring i bondestuene i Brekkeparken. Hovedsakelig i årestua fra Bru, som er fra middelalderen og i Lynnevik-stua fra Gransherad som er fra rundt 1800-tallet.
I omvisningen Boller og fat til øl og mat fortelles det om mat og drikketradisjoner i bondekulturen i Telemark fra middelalderen til 1800-tallet.
I omvisningen fortelles det om mat og drikketradisjoner i bondekulturen i Telemark fra middelalderen til 1800-tallet, og begge steder er det dekket til fest.

Tradisjonsdag i parken

Lørdag midt i perioden, altså 26. juli er det Mersmak i byen, og når folk er mette og trette, kan de søke et litt roligere tempo i Brekkeparken. Det blir ølsmaking hos Tor Bjørholt, lefsebakst, Jack Andersen kommer med hest og kjerre og en av spikkegutta fra Grenland husflidslag viser spikkekunst.