I sommer har to av de flotte stuene i Brekkeparken fått nytt tak. – Vi legger om før vi får lekkasje, sier Thor Olav Holte, leder av Bygningsvernet.

Det er Lynnevik- stua fra Gransherad og Ramberg-stua fra Heddal som har fått nye tak.

Ivaretar unik rosemaling

Ramberg-stua er en viktig stue, med unik rosemaling av Ola Hansson. Det gamle taket lå rett på, det var ikke bra for rosemalingen på undersiden, Hansson malte med limfarger.

– Under taksteinen har vi nå lagt en duk som puster,  lekter med nytt tretak og helsveisa papp. Dette er ikke en antikvarisk måte å gjøre det på, men i samråd med vernemyndighetene i Telemark fylkeskommune har vi gjort det slik, for å være sikre på at rosemalingen er trygg for for fuktighet. En lekkasje nå, kommer på undertaket og renner ut, forklarer Holte.

Det er i tillegg en svikt i stuekonstruksjonen, det skal museets håndverkere jobbe videre med.
– Det er muligens råte i en stokk i inngangspartiet, sier Holte.

Nytt tak og vinduskopier

Tidlig i sommer ble taket på Lynnevik lagt om. Stua fra 1750 er fredet.
– Vi tok av taksteinen og la ny papp, lekter og beslag i sink – slik de gjorde før, og la steinen tilbake. Flere av vinduene i stua er knust, og noen på vei til ramle ut.
– Vi har søkt vernemyndighetene om å få sette inn eksakte kopier av vindusrutene, og fått ja til det. Det blir en vinterjobb for oss på Bygningsvernet, sier Holte. I tillegg skal avdelingen jobbe med å sluttføre restaureringsarbeidet på Ulefos Hovedgaard.

ROSER IVARETATT: Thor Olav Holte er leder for Bygningsvernet, og er glad for at Ola Hanssons takmalerier i Ramberg-stua er vernet mot fukt.

NYTT TAK: Thor Olav Holte, Kjetil Bjørnback og Thorbjørn Løberg i Bygningsvernet ved Telemark Museum har lagt nytt tak på Ramberg.