Telemark Museum signerte torsdag en vennskapsavtale med Ankang Museum.
– Vi ser på Kina som et interessant marked for å få flere besøkende, spesielt til Henrik Ibsen Museum, sier Jorunn Sem Fure.

Direktøren vår møtte sine kolleger fra andre siden av kloden i dag, nemlig fra det kulturhistoriske museet Ankang Museum.
Misjonær koplet museene

Det er misjonæren Johan Tidemann Johansen fra Bergsbygda i Porsgrunn som har fått i stand vennskapsavtalen mellom de to museene.
– Kina er et stort potensielt marked, det er et marked hele reiselivet i Norge er interessert i, derfor synes vi henvendelsen fra Johan Tidemann Johansen om å inngå en samarbeidsavtale med et kinesisk museum er en interessant mulighet, sier Sem Fure.

Tettere forbindelse

En stor delegasjon fra Ankang by i Shaanxi provins, hvor Den Evangelisk Luthersk Frikirkes misjonærer arbeidet, besøkte Henrik Ibsen Museum og Porselensmuseet torsdag, og håpet fra den kinesiske delegasjonen er at avalen kan bringe Norge og Kina tettere sammen, også når det kommer til kultur.

Brakte kulturen hjem

Johan Tidemann Johansens foreldre dro til Ankang i 1940 og var der i åtte år. Dermed ble den kinesiske byen porsgrunnsguttens barndomsby. Familien dro hjem i 1948, men Johan dro tilbake til Kina i 1966 med sin egen familie, og også hans barn vokste opp i Kina, men denne gangen Taiwan.
På midten av 1980-tallet dro Johan til Ankang og tok opp kontakt med gamle venner. Det utviklet seg til mer enn forkynnelse, og både byens borgermester og museumsdirektør er i dag gode venner.
Ankang har etter andre verdenskrig blitt utsatt for både borgerkrig, naturkatastrofer og kulturrevolusjon.

Vennskapsrom i museet

– Det var ikke mye igjen av kulturminner. Det var en glede at jeg kunne bringe gaver som misjonærene har fått tilbake til Ankang, forteller Johansen. I alt har han gitt 58 gaver til det to år gamle museet, blant gavene er et verdifullt kart over byen, slik den en gang så ut, og veldig mange filmer en misjonær tok da han besøkte byen på 1940-tallet.
– Gavene har fått et eget vennskapsrom i museet, blant annet er farfars bibel stilt ut, sier Nora Margaret Gimse som er misjonærens datter og selv pastor i Porsgrunn frikirke.

Fra kirkelig til offentlig

– Tidligere har samarbeidet vært mellom kirker, med denne avtalen løfter vi relasjonen opp fra et kirkelig nivå til et offentlig nivå, poengterer Gimse. I besøket fra Kina var det representanter fra kulturdepartementet, en politisk direktør, en prosjektleder for en ny by i provinsen Shaanxi, en sykehusdirektør og en representant fra ledelsen ved museet.
– Dette er veldig stort og rørende! Tenk at vi kan få til en avtale med Ankang – byen som folk herfra kjente til allerede for over 100 år siden, sier Johansen.

Jorunn Sem Fure og Telemark Museum fikk flere fine gaver fra Ankang.