//Fotoskatt fra ekspedisjonsfotograf

Fotoskatt fra ekspedisjonsfotograf

• Johan Erling Schjerven, fotograf, var på biltur i Telemark i 1928, her Austmannalia.
  • Johan Erling Schjerven, fotograf, var på biltur i Telemark i 1928.
  • Fotograf Schjervens tur i Telemark

Kun sjeldne fotoskatter får plass i samlingen til Telemark Museum. Et album etter fotograf

Erling Johan Schjerven, som var med Thor Heyerdahl til Påskeøya, gikk gjennom nåløyet.

Telemark Museum har 2,5 millioner foto i samlingen, og med inntaksstopp er det kun sjeldne skatter som blir tatt inn nå. En nyinnkommet skatt er fotoalbumet er etter fotograf Erling Johan Schjerven som var med Thor Heyerdahl til Påskeøya. Det er fotografens sønn, Ole Schjerven, som har gitt museet bildene.

Bildene er publisert på Digitalt Museum

Biltur i Telemark

Fotografiene i albumet dokumenterer Schjervens reise med bil i Telemark sommeren 1928. Eksteriør bilder, samferdsel, veinett og topografi forteller mye om samtiden. Turen gikk blant annet til Seljord, Dalen, Haukeli, Hordasvingen, Dyrskar, Røldal, Heddal, forteller museets fotoarkivar Trond Lundberg.

Filmet Aku Aku

Scjerven var født i Christiania 1894 og døde i Bærum i 1975. Han var utdannet film- og pressefotograf og jobbet blant annet for Framfilm, står det å lese på lokalhistoriewiki
Schjerven levde i en tid da store oppdagelsesreiser og ekspedisjoner foregikk. Han filmet Roald Amundsens tilbakekomst fra Nordpolen og tilbrakte et år på Påskeøya hvor han filmet Thor Heyerdahls ekspedisjon «Aku Aku».

Tvunget til å jobbe for fienden

Han bisto også kongefamilien med deres filmopptak. Han ble arrestert 3. desember 1943 og satt noen dager på Grini før han ble sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Tyskland hvor han fra juli 1944 arbeidet med fremkalling og kopiering av film. – Det var «bare såvidt han overlevet det lange fangenskapet», het det i et minneord»

2018-02-09T15:01:01+00:00 19. januar 2018|Kategorier: Aktuelt|Tags: , , , |