/, Henrik Ibsen Museum/Fikk «hjernekraftprisen» for ibsenforskning

Fikk «hjernekraftprisen» for ibsenforskning

• Jørgen Haave ga ut boka Familien Ibsen våren 2017.

Ibsenforsker Jørgen Haave er tildelt prisen «Forskerforbundets Hjernekraftpris 2017».
– Stas og stort, og gir en følelse av å bli sett, sier forsker og konservator Haave.

– Prisen er en veldig hyggelig oppmuntring og anerkjennelse både for Jørgen personlig og for Telemark Museum. Den bekrefter viktigheten av arbeidet som legges ned i å forske på Ibsen, sier Jorunn Sem Fure, direktør ved Telemark Museum.

Har avslørt feil i restaurering

Haave får prisen for arbeidet han har gjort for å kartlegge oppveksten til Henrik Ibsen og for hans avsløringer av gamle feil i restaureringen av Venstøp, Henrik Ibsens barndomshjem i Skien. Ibsen-forskningen har pågått i flere år, men i april 2017 ga Haave ut boka Familien Ibsen. I denne sammenhengen fant han ut at familien Ibsen ikke bare hadde en enkel grue å lage mat på. Et stort kjøkken hadde blitt fjernet av de som overtok gården på 1880-tallet.

Les: Bløffen om Ibsens kjøkken

– Jeg tror nettopp dette er noe av grunnen til at mitt arbeid ble valgt ut blant de innsendte forskerbidragene fra hele landet, at funnene jeg har gjort om familien Ibsen får praktiske konsekvenser, sier han. Tilbakeføring av Ibsens barndomshjem på Venstøp er allerede i gang, og arbeidet har fått flere millioner i støtte fra stiftelser, fond og fra kulturdepartementet.

Les: Vi har fått 2 mill til arbeidet med Henrik Ibsen

Les: Kulturdepartementet bevilget 800.000 kr til Ibsen

Bidraget til Haave havnet på en delt andreplass i forsker-konkurransen. De innsendte bidragene ble vurdert etter kriterier som originalitet, formidlingsglede og formidling av nytten ved forskning og utvikling for samfunnet.

Forskning fører til endring

Om Haaves bidrag skriver Forskerforbundet at det viser «hvordan ny biografisk forskning fører til endringer i Henrik Ibsens fredede barndomshjem. Bidraget viser en prisverdig nysgjerrighet og stiller spørsmål ved vedtatte og aksepterte sannheter som utfordres når en tar turen tilbake til kildene. Når vi utforsker museumsgjenstander kan vi finne noe annet enn det vi tror og bidraget viser på en eksemplarisk måte at museumsgjenstander ikke er så statiske som vi gjerne tror, men at de er dynamiske gjenstander som kan rokke ved vedtatte sannheter og frembringer ny kunnskap.»

Vinneren av Hjernekraftprisen 2017 er Jan Magne Gjerde ved Universitetet i Tromsø.
Andreplassen deler Haave med Laura Sommer og Christian A. Klöckner fra NTNU og Bent Christen Braskerud fra Oslo kommune.

I juryen som deler ut prisen den 1. mars sitter tidligere forskningsminister Tora Aasland, Marit Karina Slotnæs fra Morgenbladet, Mats Johansen Beldo fra Norsk Studetorganisasjon og leder i Forskerforbundet Petter Aaslestad.

Les mer om Forskerforbundets hjernekraftpris

2018-02-16T14:48:49+00:00 16. februar 2018|Kategorier: Aktuelt, Henrik Ibsen Museum|Tags: , , , , |