/, Porselensmuseet/Har du sett et ekte dinosauregg?

Har du sett et ekte dinosauregg?

• Strutseegg er de største eggene.

Har du sett et ekte dinosauregg? Eller egg fra elefantfuglen som døde ut for 400 år siden? Kom å se den utrolige eggsamlingen 1001 egg på Porselensmuseet.

– Egg er liv, egg er kulturhistorie og egget er vakker i seg selv! Brynjar Landmark i Tårnseilerne har satt opp utstillingen «1001 egg» på Porselensmuseet, og er meget entusiastisk. Han kommer med biologiske betraktninger omkring egget og forteller om kjeleflikkerne i Slovakia – nærmest om hverandre.

Egg er juveler

Egg er så mye mer enn den kartongen vi har i kjøleskapet.
– Egg er små juveler i naturen, som du bare finner noen få dager i året. De er lagd slik at de går i ett med naturen – både i form og farge, sier Landmark, og forklarer at måseegg er formet slik at de ikke faller ut av reiret. De er ovale, slik at de triller tilbake til senteret av reiret. Noen ganger kan du finne kongeegg hos måsene. De er røde, det forteller at det er en genfeil med egget, sier han.

Åpningstider for «1001 egg» på Porselensmuseet

Doktorgrad og utstilling

Legen Landmarks doktorgrad het «Høna eller egget. Hvem kom først», og i sitt arbeid ble han mer enn vanlig interessert  i egg.
– Da Norsk Folkemuseum utfordret meg til å lage en eggutstilling, endte det opp med veldig mange egg, og siden har det blitt flere. 1001 egg heter utstillingen.
– Jeg har flere, men det er jo ikke plass til alle her, sier mannen som har kontaktet ambassader i hele verden for å få tak i alle eggene.

Ekte dinosauregg

De eksotiske eggene fra dinosaurene therizinosaurus, raptor og hadrosaurus er helt ekte. De er selvfølgelig millioner av år, og i teorien kan det ligge foster av dinosaurer inni.

-Vi vil jo ikke ødelegge eggene, men andre egg det er tatt bilder av, viser at det ligger foster inni, forteller Landmark. Han er hemmeligehetsfull i forhold til hvor han har fått tak i de eksotiske eggene, men har tydligvis kontakter verden over.

– Jeg har skaffet mange av eggene ved å ringe alle verdens lands ambassader, sier han.

Kunst og folkekunst

Hundervis av egg i utstillingen viser en utrolig kulturhistrorie knyttet til egg. Symbolikken i egget er sterkt, og dekorerte egg har blitt brukt både som kjærestegave og svenneprøve. Eggene er skjært i, limt på, kokt i vann farget av mat – ja, det er nesten ikke grenser for hva folk har funnet på. Det har også blitt en kunstform.

– Selv  land som ikke feirer påske har en sterk påskeeggtradisjon, forteller Landmark og setter på plass det største egget – ikke bare i samlingen men et av de største verden; et elefantfuglegg.
– Det finnes få hele elefantfuglegg, men det finnes veldig mange biter. Og dette egget er limt sammen, trolig av biter fra ulike egg, forteller eggsamleren. Elefantfuglene levde på Madagaskar, men ble utryddet for 400 år siden da folk flyttet til øya.

Skjørt og vakkert

– Egg har jo ikke direkte noe med porselen å gjøre, men egg er skjøre og vakre – akkurat som porselen. Og siden det er påske passet det så fint, sier Ann-Kathrin Samuelsen på Porselensmuseet.  Utstillingen «1001 egg» åpner 14. mars og blir stående til 15. april.
– Og vi har åpent hele påska, unntatt 2. påskedag, opplyser Samuelsen.

2018-03-13T18:28:21+00:00 13. mars 2018|Kategorier: Aktuelt, Porselensmuseet|