/, Henrik Ibsen Museum/Loco Mosquito tolker Ibsen

Loco Mosquito tolker Ibsen

• Plakatkunstneren Loco Mosquito stiller ut på Henrik Ibsen Museum

Mange kjenner rockeplakatene til Loco Mosquito. Nå har han satt Ibsen på plakaten.

– Da ibsenfolka tok kontakt og sa de var ute etter Ibsen-plakater som ikke var helt vanlige, begynte jeg å jobbe med ideer, forteller  Loco Mosquito. Streken hans er kjent og populær i rockemiljøet, men tegneren vil helst ikke ha oppmerksomhet. Bak kunstnernavnet er Kenneth Apeland, en sjømann fra Kragerø.
– Ja, jeg er utdanna sjømann, og jobber på fergene i Kragerø. Plakatdesign er noe jeg driver med på si, og det er mange som ikke vet om det – ikke en gang kollegene mine, sier han.

Fikk velge stykker

Silje Honningdal og Jørgen Haave på Telemark Museum tok i desember kontakt med Loco Mosquito om å lage teaterplakater for ibsenstykker, og det var ikke vanskelig å finne svar. Researchen startet ganske umiddelbart.  Loco Mosquito fikk velge Ibsen-stykker selv, og valget falt på Et dukkehjem, Gengangere, En Folkefiende, Hedda Gabler og Peer Gynt.
– Jeg har tråla meg gjennom dem, og valgt ut sitater jeg liker og tolket stykkene selv, forteller designeren. Plakatene til Gengangere viser en flaske med kvikksølv.
– Da jeg leste at de behandlet syfilis med kvikksølv på 1800-tallet, kom ideen fort, forteller han. Osvald i Gengangere er smittet av syfilis, og i stykkets slutt er han hjelpeløs; sykdommen har angrepet sentralnervesystemet. De seks plakatene har også en personlig signatur. På Hedda Gabler-plakaten har han signert: Og slet ikke spor af fagmenneske: Loco Mosquito.

Tegner og trykker selv

– Jeg tegner selve plakatene, men fargelegger digitalt. Skriften er også digital, forteller han om teknikken. Fem av de seks plakatene er håndtegnet, men til Et dukkehjem har han brukt et bilde av Mao med kona.
– Jeg er historieinteressert, og bruker ofte historiske referanser i illustrasjonene mine, sier han.
Når plakaten er ferdig, trykker han de selv.
– Jeg kjøpte en silketrykke da jeg startet med dette. Nå jobber jeg sammen med Martin Hvassing om trykking og business. Det er jo enklere måter å gjøre det på, enn å trykke selv, men det er noe med det håndlagde, det håndfaste, forklarer han. Det er også viktig å kunne trykke i små opplag.

– Lage de sjøl

Jeg har alltid samla plakater, men synes det var så mange dårlige. Da kom jeg på at jeg kunne lage de sjøl, sier Loco Mosquito. Som tenkt så gjort! Han kjøpte altså silketrykkutstyr, tok kontakt med Rockeklubben i Porsgrunn og fikk frie hender.
– Det er deilig, ikke å ha noen tydelige bestillinger, det vil jeg ikke, sier Loco.
– Dette oppdraget var veldig morsomt, men også litt skummelt. Jeg var redd dere ville si nei til noen av forslagene mine, sier han.
Fem teaterplakater og et portrett av selve forfatteren er designet  –  de kan du se og kjøpe på Henrik Ibsen Museum.
– Vi har 10 eksemplar av hvert trykk, og de koster 600 kroner, opplyser Honningdal.

2018-03-17T09:07:27+00:00 17. mars 2018|Kategorier: Aktuelt, Henrik Ibsen Museum|