/, Porselensmuseet/Arne Åse har utstilling på Porselensmuseet

Arne Åse har utstilling på Porselensmuseet

• Arne Åse viser de gjennomsiktige bollene til Catrine Orr Danielsen og Ann-Kathrin Samuelsen.
  • Arne Åse er verdenskjent keramiker. Nå stiller han ut å Porselensmuseet.
  • Arne Åse er verdenskjent keramiker, nå stiller han ut på Porselensmuseet i Porsgrunn.
  • Vi inviterer til porselensutstilling med Arne Åse.

Den verdenskjente keramikeren Arne Åse hadde en gjesteopptreden på Porsgrunds Porselænsfabrik i 1978-79. Nå er han tilbake med salgsutstilling på Porselensmuseet.

Arne Åse er en av våre mest profilerte kunsthåndverkere, og den første professoren i keramikk i Norge. I 1978 kom han til PP fordi han ville lære mer om lære om industriell produksjon av porselen. Han var da ansatt på Statens Håndverk og Kunstindustriskole (SHKS).

Viste det umulige

Oppholdet på PP i 1978-1979 hadde en helt spesiell karakter. Han skulle ha en stor utstilling på Kunstindustrimuseet i Oslo og ville gjerne vise porselensarbeider.

På den tiden var det en utbredt oppfatning at det så å si var umulig å lage, spesielt å dreie porselen, på verkstedsbasis. Dette klarte Åse å motbevise ganske grundig, og han dreiet et fat på cirka 80 cm i diameter. Dette og to andre fat er i Porsgrunn kommunes eie, og kan ses på Porselensmuseet i utstillingen.

Følg Arne Åse på Facebook

Ble fascinert av PP-farger

– På PP hadde de spesielle syrefarger i blått og grønt som jeg falt for, og som jeg ville forske på, forteller Åse.

Tilbake på SHKS satte han i gang et omfattende forskningsprosjekt og undersøkte alle mulige metallsalter. Porsgrunnsmannen og keramikeren Erik Mælandsmo var assistent, han laget mange fargeprøver. Åse fant farger som ikke var beskrevet i faglitteraturen tidligere.

Resultatet ble boka «Water Colour on Porcelain» som kom ut internasjonalt i 1989. Denne boka er nå blitt et samleobjekt.

– Ingen hadde gått så dypt inn i dette område, så forskningen og boka ble internasjonalt kjent over natta. Boka gikk som en farsott over hele verden, og sist jeg sjekket på Amazon kostet den 3000 dollar, forteller Åse. Til utstillingen har han med seg en full kasse med bøker og kataloger som inneholder artikler om den verdenskjente keramikeren. I tillegg til utstillingen i Porsgrunn, har han samtidig utstilling i Beijing.

Se hvordan Arne Åse legger farge på keramikken sin

Mosedreper og gifteringer

Den 78 år gamle keramikeren er fortsatt fascinert av farger, og hvor man kan hente dem fra.
– Mosedreper fra Felleskjøpet, for eksempel, har jernsulfat og er en av av fargestoffene jeg bruker mest. Dernest er det havarerte ekteskap som gir fint farge, sier han humoristisk.
– Gull oppløst i syre gir en nydelig, rosa farge, og jeg kjøper gullringer fra fraskilte. Den første gullfargen laget jeg av gullfyllinger fra tennene mine.

Startet keramikkutdannelse

Etter den vellykkede fargeforskningen på slutten av 1970-tallet, var Arne Åse med å etablere keramikkutdannelse ved SHKS.

– I alle områder av livet er det normer, men i keramikkverstedet er det ingen, så det er bare pøse på. Det var det vi gjorde da vi opprettet keramikklinjen. Når man ikke trenger følge normer, kan man fantasere fritt. Keramikk er også en «underdog i kunstverden», derfor kan det bare gå oppover med litt innsats, mener keramikeren som altså har styrket keramikkens rykte og prestisje både på den nasjonale og internasjonale kunstscenen.

Pent og vakkert

-Det jeg lager er arbeidskrevende, så det blir aldri en stor produksjon. Alt skal gå så kjapt i dag. Men det er rom for å gjøre noe som er forseggjort. Som er pent. Vakkert. Det er jo uttrykk som ikke skal brukes i kunstsammenheng, det synes jeg er jålete. Kom opp med noe originalt i stedet for å forsøke å gjøre kunst interessant ved å putte på en engelsk tittel, oppfordrer den erfarne kunstneren.

19. april åpnes utstilling på Porselensmuseet og varer til 27. mai. Utstillingen er i samarbeid med Kunsthall Grenland, og er en salgsutstilling.

2018-04-17T21:42:52+00:00 17. april 2018|Kategorier: Aktuelt, Porselensmuseet|