/, Porselensmuseet/Loppefunn var museumsskatt

Loppefunn var museumsskatt

• Ann-Kathrin Samuelsen, Ann Iren Ryggen Aasen, John Einar Rørvik og Jorunn Sem Fure beundrer Rosengren-serviset.
  • Rosengren

En våken korpsmamma skjønte det var en kulturskatt hun fant mellom loppene da PP-serviset Rosengren dukket opp. Nå er serviset på museum.

Blant loppene som kom inn til Grünerløkka skolekorps’ loppemarked var deler av PP-serviset Rosengren. Auksjonshallen i Porsgrunn ble kontaktet, de slo raskt fast at dette var fra PPs første produksjon.

– Serviset dukker opp i priskuranten fra 1889, så dette er fra den aller første produksjonen ved PP. Fabrikken startet jo i 1887, sier Ann Iren Ryggen Aasen, registrator ved Telemark Museum. Rosengren ble produsert fram til 1907.

Banken betalte

Telemark Museum har ikke midler til å kjøpe inn gjenstander til samlingen, derfor tok direktør Jorunn Sem Fure kontakt med Per Halvorsen i Sparebank 1 Telemark.

– Han ble umiddelbart begeistret, og svarte ganske kontant at de ville sikre kjøpet av den verdifulle PP-skatten for 18000 kroner, forteller Sem Fure.

– Lokalbanken har egenråderett, så dette har vi mulighet til, sier John Einar Rørvik i Sparebank 1 Telemark.
– Museet forvalter vår kulturarv og Porsgrunns stolthet, våre tradisjoner. Det er verdier vi også hegner om, så det var lett å si ja til denne forespørselen, sier han.

Sjelden vare

-Rosengren er et håndmalt servise, og trolig er det lagd på bestilling. Vi har noen få deler fra før, men disse delene er ekstra fine, sier Ryggen Aasen og viser til kanna som blant annet har helt spesiell tut og hank. De nyeervervede gjenstandene er nå å se på Porselensmuseet og de er publisert på Digitalt Museum. I tillegg til kaffekanna, er det fem kopper med skål, og sukker- og fløtesett.

2018-05-07T11:00:10+00:00 7. mai 2018|Kategorier: Aktuelt, Porselensmuseet|