/, Porselensmuseet/Sommerutstilling med Galaaens verker

Sommerutstilling med Galaaens verker

• Konrad Galaaen var en markant desginer og kunstner på PP, arebidene hans vises på Porselensmuseet i sommer.

I hele sommer kan du se Konrad Galaaens arbeider på Porselensmuseet. Kunstneren skapte det skjøre serviset spire, men også de store bildene satt sammen av fargesterke fliser.

– Disse relieffene minner jo veldig om Picasso, sier Ann-Kathrin Samuelsen ved Porselensmuseet. Hun tar en kikk på utstillingen sammen med Kjell Egil Larsen og Catrine Danielsen, henholdsvis tidligere markedssjef på PP og konsulent ved Kunsthall Grenland.

Utsmykninger landet over

De fargesterke relieffene ser man over alt, uten å tenke på at det er en kunstner og designer fra PP som står bak.

– Ja, han hadde jo utsmykningsoppdrag over hele landet. Det var alt fra store veggrelieffer – som vi jo har mange av her i Porsgrunn også, til innedørs utsmykninger av interiør. Ett eksempel på det er Indekshuset i Oslo som har en peisvegg dekorert med Galaaens fliser, forteller Larsen.

– Jeg jobbet jo sammen med Galaaen i mange år. Han var en sann kunstner. Kom han på en idé, dro han jobb om det så var midt på natta, forteller han.

Nytt Spire

– Grunnen til at vi trekker fra Galaaen akkurat i sommer, er at PP har relansert det populære serviset «Spire» som Galaaen er kjent for. Serviset ble lansert i 1952. Det nye serviset har samme formspråk, men er er større og tykkere.

– Det er jo slik vi liker å ha servisene i dag, mener Samuelsen som viser både det nye og gamle «Spire»i utstillingen som står hele sommeren.

– Vi viser også det syltunne mokkaserviset, som har et bladmønster som går igjen i den kjente vasen av Galaaen. Mønsteret ble visstnok laget ved at riskorn ble trykket ned og lagde mønster, forteller hun.

I skuddet – igjen

Galaaens fliser, som man gjerne husker fra lysestaker, askebeger og spesielt fra de glaserte veggrelieffene med «Prinsesse» på, har de fleste kjennskap til.

– De fleste har sett Galaaens arbeider, uten at de er det besvisst. Kommer de til utstillingen her på Porselensmuseet vil de få forståelese og lærdom om designeren og kunstneren som jobbet ved PP i 40 år, sier Samuelsen.

Starter med seminar

Utstillingen åpner for publikum fredag 15. juni, og dagen før er det heldagsseminar viet Galaaen.

– Seminaret er for lengst fulltegnet, det sier litt om interessen for denne kunstneren, mener Samuelsen og Danielsen. Seminaret er samarbeid med Porsgrunds Porselænsfabrik, Kunsthall Grenland, Porsgrunn kommune, Porsgrunn historielag/ Porsgrunn bymuseum, Auksjonshallen

GALAAEN PÅ AGENDAEN: Kjell Egil Larsen, Ann-Kathrin Samuelsen og Catrine Danielsen.

ULIKE ARBEIDER: I utstillingen ser du alt fra det skjøre til det monumentale av Galaaen.

PRINSESSE: Dette veggrelieffet har prydet mange hjem, sier Catrine Danielsen og Kjell Egil Larsen.

2018-06-13T10:49:29+00:00 13. juni 2018|Kategorier: Aktuelt, Porselensmuseet|