/, Henrik Ibsen Museum/Verdens Ibsen-kjennere besøkte Henrik Ibsen Museum

Verdens Ibsen-kjennere besøkte Henrik Ibsen Museum

• Blant de internasjonale gjestene var denne kvartetten fra India på besøk. Ila Arun (t.h.) er skuespiller, instruktør og dramatiker og har regissert flere Ibsen-stykker. ved hans side er Bollywood-stjernen K.K. Raina som blant annet har spilt Mor Aase i Peer Gynt og Fru Alving i Gjengangere. Krishna Seu (nummer 2 f.v.) er professor i engelsk ved et universtitet i Calcutta, der hun underviser om Ibsen. Til venstre er Arund Bajpai, jobber med administrasjon og promoterin av Ibsen ved et teater.

I fire dager var 120 forskere fra 33 land i Skien. Og alle har de en felles interesse, og kanskje til og med levevei; Henrik Ibsen. Besøket startet på Henrik Ibsen Museum.

De var fra India, Iran, USA, Sverige – ja, de kom fra hele verden, gjestene som kom til Henrik Ibsen Museum denne uka. De kom i forbindelse med den 14. internasjonale konferansen for Ibsen-forskning. Det er Senter for Ibsen-studier ved Universtitetet i Oslo som arrangerer konferansen, men Skien var altså vertskap. Hele konferansen startet på Henrik Ibsen Museum 5. september. Med full låve ønsket ordfører Hedda Foss Five velkommen, sammen med Telemark Museums direktør og ibsenforsker – henholdsvis Jorunn Sem Fure og Jørgen Haave.

Ikke fortell sannhet

Selv om de kom langveisfra, hadde flere av gjestene besøkt Henrik Ibsens barndomshjem før.
– Jeg har studert ibsenstudier i Oslo, og da var vi faktisk her, fortalte en av deltakerne.

Bollywood var også representert på konferansen, og Bollywood-stjernen K.K. Raina var klar på at vi for all del ikke måtte tulle med historien som følger Ibsen. Historien om at han hadde en fattigslig og fæl barndom, med en alkoholisert far.
– Ikke fortell det den nye forskningen forteller, for all del. Historien om han som fattig er den vi kjenner og liker. Den synes vi forklarer hvorfor han skrev som han gjorde, sa hun.

Spilt flere Ibsen-stykker

Hun kom sammen med kolleger fra Mumbay, og sammen med regissør Ila Arun hadde hun vært med på oppsetninger av Gjengangere, Fruen fra havet, Hedda Gabler og Peer Gynt.

– Jeg likte Peer Gynt best, jeg hadde rollen som Mor Aase, kunne K.K. Raina fortelle.

Ny og gammel forskning

Ibsen blir tydeligvis aldri uaktuell, han spilles et sted i verden hver dag. Og på konferansen var det representanter for forskning som foregår nå og helt tilbake til 1960-tallet. Temaet for konferansen var Ibsen og makt, og museets egen forsker, Jørgen Haave, holdt fredag foredraget «Makt og maktesløshet i John Gabriel Borkman» (Borkman and the Will to Power) under sekvensen Ibsen og Philosophy.

Konferansen siste seksjon foregikk i Brekkeparken, med flere parallelle foredrag. John Nygaards «Ibsen and the Water Power of Skien» er et bidrag til å forstå den historiske sammenhengen Ibsen kom fra.

2018-09-07T14:46:01+00:00 7. september 2018|Kategorier: Aktuelt, Henrik Ibsen Museum|