//Opplev Ibsen: Ibsens dramaturgi i Skam

Opplev Ibsen: Ibsens dramaturgi i Skam

• Dette arrangement har allerede funnet sted.

Velkommen til Opplev Ibsen denne lørdagen. Førsteamanuensis Dag Skarstein forklarer Skam-suksessen i tv-serien Skam.

-Det er først og fremst det klassiske melodramaets dramaturgi – ikke de tidstypiske ungdomsfenomenene – som kan forklare Skam-suksessen. Det er også denne dramaturgien som kan forklare seriens internasjonale appell, ifølge førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Dag Skarstein.

Telemark Museum har invitert Skarstein Henrik Ibsen for å utdype denne mandagen i juni.

Referanser

I Skam-seriens andre sesong gis det flere intertekstuelle referanser til Et dukkehjem, men Skarstein mener dette er ett av de mange blindsporene serien gjør bruk av for å skjerpe seerens oppmerksomhet. Kjærlighetshistorien mellom Eva og Jonas i den første sesongen, og Isaks utvikling i tredje sesong ligger tettere opp til den ibsenske dramaturgien.

Dramaturgien er i dag kjent fra amerikanske Hollywood-filmer som unge mennesker ser mye av, og er en dramaturgi som Hollywood har tatt over fra Ibsen – Vi kan kalle den melodramatisk.

Melodramets stilling

I dag regnes ikke melodramaet til det høykulturelle feltet, men det vi sjelden tenker på, er at melodramaet ikke alltid har vært nedvurdert som populærkultur. Ibsen gjorde bruk av det i sine realistiske stykker, han trengte trolig melodramaet i sin realisme for å kunne skille mellom det ideelle og det reelle. Realismen strakk rett og slett ikke til for prosjektet hans om å fremstille humanistiske verdier.

I et Europa i der grunnleggende verdier var oppe til debatt, der bestående verdier ble utfordret av darwinisme, sekularisering, forholdet mellom vitenskap og religion, trengte Ibsen rett og slett melodramaets muligheter å inkludere et underliggende verdiunivers i stykkene sine.

Globalisering

På samme måte er vår samtid preget av sterke endringer. I dag kaller vi det globalisering. Skams verdiunivers aktualiseres i dag når krav om individuelle rettigheter og individuell autonomi møter verdier basert på fellesskap og tradisjon, sier Skarstein. – I dag brytes disse verdinormene over hele verden. Det globalt gjenkjennelige ved Skam-serien har altså å gjøre med den dramatiske strukturen og verdikodingen av plottet. Det er slik den internasjonale appellen må forklares.

Kilde: Cornerteateret