Velkommen til Henrik Ibsens barndomshjem i Skien!

Velkommen til å besøke Henrik Ibsens barndomshjem og høre om oppveksten til gutten som ble en av verdens mest leste og spilte dramatikere.
Fem km nord for Skien sentrum ligger gården Venstøp, her bodde Henrik fra han var sju til 15 år – se og opplev hvor den verdenskjente forfatteren vokste opp!

Museet på Venstøp

Henrik Ibsens barndomshjem på Venstøp er Telemark Museums stolthet, og særlig viktig er det for oss å invitere inn i Henrik Ibsens barndomshjem.
Kilder forteller oss at allerede som barn var Henrik opptatt av teater. Han spilte dukketeter for nabobarna, hadde trylleshow og lagde marionettedukker.
I barndomshjemmet er det både møbler og gjenstander vi vet har tilhørt familien Ibsen.

Butikk og kafe

Henrik Ibsen Museum har en hyggelig butikk som byr på Ibsens egne drama, og bøker som omhandler forfatteren.
I kafeen blir Ibsens honningkake servert. Kaffe, vafler og is står også på menyen.

Gårdsanlegg og utstillinger

Venstøp består av den fredete hovedbygningen fra 1815, bryggerhus, drengestue, låve og stabbur.
Gården ligger i et vakkert kulturlandskap i Gjerpensdalen. Uteområdet egner seg godt for en rast, og i hagen er en kjeglebane rekonstruert. Den kan du bruke når du gjester Henrik Ibsen Museum,  slik vi vet gjestene som kom til Knud og Marichen Ibsen gjorde på 1830-tallet.

2018:
Vi byr på ny utstilling om Ibsens reiser

Info om åpning og innhold kommer

Bann på det er sant-Per Gynt 150 år

I 2017 var det 150 år siden Peer Gynt ble utgitt, det markerte vi med en stor utstilling i museets låve: Bann på det er sant – Per Gynt 150 år.
Utstillingen er basert på den store vandreteaterforestillingen «Peer Gynt» som Teater Ibsen og Grenland friteater viste i 2003, 2004 og 2008. Kostymer, scenografi, lyd og bilder ble hentet fram igjen, og ble til en vakker jubileumsutstilling som vi viser også i 2018.

Vi ønsker velkommen til den fargerike utstillingen, be om omvisningen «Peer Gynt på 30 minutter».

Overklasseliv på Venstøp

Henrik Ibsen ble født i Skien 20. mars 1828.
Først bodde familien Ibsen i Stockmanngården ved torget i byen, deretter i Altenburggården lenger opp i byen. Henriks far, Knud, var en av byens rikeste menn. Men dårlig tider førte til at Knud mistet all sin formue. I 1835 flyttet familien ut på landet, til landstedet Venstøp. Her fortsatte familien Ibsen sitt overklasseliv, med omgangskrets fra samfunnest øverste sjikt – flere av dem bodde på nabogårder til Venstøp.

Til byen uten Henrik

Da Knud Ibsens forretninger var helt avviklet, og han ikke lenger klarte å skaffe seg jobb, flyttet familien til Snipetorp – et av byens mest fattigslige strøk. Knud levde på almisser fra sine rike halvbrødre. Ny forskning, utført av Telemark Museums konservator Jørgen Haave, viser at Henrik flyttet direkte fra Venstøp til Grimstad. Der fikk han plass som apotekerlærling.

Tre Ibsen-museer

Gården Venstøp ble gitt som gave til Telemark Museum fra familien Løvenskiold, og ble åpnet som museum i 1958.
Henrik Ibsen Museum på Venstøp er ett av tre Ibsen-museer i Norge:
– På Venstøp blir du kjent med Ibsens barndomstid (1835-1844).
Ibsen-Museet i Grimstad tar for seg ungdomsperioden (1844-1850)
– Ibsenmuseet i Arbiensgate 1 i Oslo tar for seg forfatterens voksne liv fra 1895 til han døde i 1906.