/Herskapelige Søndre Brekke gård. Omvisning

Herskapelige Søndre Brekke gård. Omvisning

Herskapelige Søndre Brekke gård. Omvisning 2018-12-11T11:01:06+00:00

Project Description

Velkommen til å høre historien om 1814-minister Niels Aalls liv på Søndre Brekke og hans innsats under grunnlovsforhandlingene.

Søndre Brekke har huset mange fine familier, den siste var familien Høyer. De bodde der tett opp til at gården ble museum i 1909.

Historien du får høre, dersom du blir med på omvisning på herskapelige Søndre Brekke, er fortellingen om Niels Aall som eide gården fra 1810 til 1830.

Niels Aall var en viktig handelsmann og politiker, og under grunnlovsforhandlingene på Eidsvoll i 1814 var han tilstede som handelsminister. Han fikk en viktig rolle i det politiske spillet, og det var han som sikret Norge fred gjennom Mossekonvensjonen.

Niels Aall var fra en dansk familie i Porgrunn, med sterke forbindelser til England. Han fulgte med på hva som var av trender, ikke bare innen politikk, men også arkitektur. Aall  gjorde om bygningen til empire, og det vakre interiøret på Søndre Brekke er hovedsaklig i empirestil.

Velkommen til omvisning!
Møt opp ved billettsalget ved hovedporten, Hans Hoellsgate.

Når omvisningen er over anbefaler vi deg å ta turen til Brekkeparken kafe.
Se meny og priser.

Tilgjengelighet