//Bunadsskjorte ga inspirasjon til veggteppe

Bunadsskjorte ga inspirasjon til veggteppe

  • Veggteppe inspirert av rosesaum.
  • Rosesaum på bunadsskjorte vi har i magasinet.

Se hva et magasinbesøk kan resultere i! Tekstilkunstner Brita Been har vært på magasinbesøk på Telemark Museum og sett på tekstiler fra folkedraktsamlingen vår. Brita Been lot seg inspirere av en av skjortene fra Sauherad og hun har vevd et teppe på 250 x 250 cm, det har fått tittelen «Ranke».

Frodig og fagerikt

« Telemark har sterke tradisjoner på ulike områder innen folkekunst og alle kjenner vi bunader herfra, frodige og fargerike. Strømper, skjorter, band, jakker, kvarder og stakker, alt rikt dekorert. I serien Arvestykker har jeg latt meg fascinere av den vakre rosesaumen i utallige varianter, spesielt på strømpene til beltestakken. De er som regel overdådig dekorert med broderier på utsiden av leggen i fantastiske fargekombinasjoner på sort vadmel. Den samme frodigheten gjelder også skjortene, men da brodert på hvit lin.»

Rosesaum på bunadsskjorte vi har i magasinet.

Rosesaum på bunadsskjorte vi har i magasinet ga inspirasjon til veggteppe.

Hyllest til kvinner

« Mønstrene har jeg valgt å veve på sort bakgrunn. Sort fremhever fargene og får mønsteret til å tre klarere fram. Formen er i hovedsak beholdt som i de opprinnelige broderiene, selv om mønstrene er omarbeidet og tilpasset i overføringen fra strømpe og skjorte til store vevde tepper. Mønstrene er forstørret og gjort synlige. Teppene er en hyllest til kvinners skapende arbeid, deres tid og tålmodighet, og den overfloden disse broderiene representerer i den tekstile folkekunsten. Dette vil jeg løfte/henge opp på veggen og vise fram som store vevnader.»

2017-02-27T10:29:10+00:00 21. februar 2017|Kategorier: Aktuelt|Tags: , , , |