//Turistforeningen 130 år – på jakt i arkivet

Turistforeningen 130 år – på jakt i arkivet

  • Turistforeningen skal gi ut jubileumsbok og leter i arkivet som er ivarettatt av Telemasrk Museum.

– Vi har allerede sett stiftelsesprotokollen fra 21. oktober 1887, men da vi så at arkivet inneholdt så mye, ble vi nødt til å komme igjen, sier Marit Bjerva Sagvolden fra Telemark Turistforening. Sammen med Åsmund Myhre. Aslaug Vale, Ronald Brynhildsen og Marit Kronset besøkte hun arkivar Charlotte Andersen på Telemark Museums Arkiv.

Jubileumsbok

– Bjørn Harry Schønhaug skal skrive en jubileumsbok for oss, men vi har ikke tenkt å lansere den før til neste år, da er Den Norske Tursitforening (DNT) 150 år, sier Myhre. Han regner med at skribenten selv vil ta turen til arkivet, for å se etter stoff til boka.

– Ellers vil vi få digitalisert viktige saker, både fra årbøker og annet, det er en liten jobb å sile ut, sier Sagvolden.

Ferdig ordnet

Arkivar Charlotte Andersen har nettopp ordnet ferdig arkivet til Telemark Turistforening, og det er med glede hun tar mot gjester i det nye arkivbygget i Øvregate 39, Skien.
– Nå har vi fasiliteter til å ta imot folk. Det er hyggelige at folk er interesserte, for det ligger mye arbeid bak å få et arkiv i orden, konstaterer hun.

Opptatt av museum

Skien-Telemark Turistforening ble altså stiftet i 1887, og Henrik Ibsens nevø, Carl Stousland, var blant de viktige herrer som stiftet foreningen i Skien sparebank. Bankier Kielland Thorkildsen var foreningens første leder. Les mer om forenings historie på Telemark Turistforenings sider.
– I starten var foreningen vel så mye en reiselivsbedrift som en turistforening. De var opptatt av saker som veibygging og å få etablert et museum her i Skien, forteller Brynhildsen.

2017-03-14T13:58:11+00:00 14. mars 2017|Kategorier: Brekkeparken|Tags: , |