//Viser vedfyrt keramikk

Viser vedfyrt keramikk

– Vedfyrt keramikk gir et rått og brutalt uttrykk, og hvert produkt blir unikt, sier Ole Morten Rokvam. Han viser egne og andres arbeider på utstillingen «Vedfyrt» på Porselensmuseet.

– 10. februar 1887 er dagen da det første porselenet ble brent på Porsgrunds Porselænsfabrik. Derfor synes vi at det er fint å ha fokus på keramikk som brennes på 1400° i forbindelse med den datoen, sier Catrine Danielsen. Hun har engasjert keramiker Ole Morten Rokvam, til å kuratere utstillingen.

– Han har valgt ut de fremste av kunstnerne som jobber innen teknikken. De inviterte kunstnerne er, i tillegg til Rokvam, Kari Brovold Hagen, Torbjørn Kvasbø, Elisa Helland-Hansen, Magni Jensen, Linda Lid, Trine Midtsund, John Skognes, Norvald Hemre, Øyvind Tingleff og Vidar Grønnerød.

Flammene gir mønster

– Vedfyrte keramikkovner er gigantiske trekkammer. Vi bygger ovner som rommer 7.000 liter, og det er flammenes stans gjennom ovnene som legger igjen mønsteret. Derfor er hvert avtrykk unikt, og ingen objekter blir like, selv om de står ved siden av hverandre i ovnen, sier Rokvam.

Selve brenneprosessen er tidkrevende og arbeidssom.
– Det tar fem dager og ti favner ved før keramikken er brent. Om det blir vellykket, eller slik man håper, er avhengig av ved, vær, fyrbøter og type ovn. Vi liker at det er lavtrykk, men ikke regn, da blir det dypere og sterkere mønster. Veden er også viktig, den velger vi gjerne ut et år i forveien. Temperaturen må være 1350°, forteller han.

Subtilt og rått

De 11 håndverkerne som stiller ut, har veldig forskjellig uttrykk.
– De store arbeidene til Torbjørn Kvasbø er brutale, han former med bare hendene, mens Kari Brovold Hagen sine arbeider er rolige og subtile i forhold. Hun har sambrent porselen med porselenet her på PP. Når porselen vedfyres, smelter det. Glasuren begynner å renne og danner mønster. Smelter gjør også asken, den kan feste seg på arbeidene og danne en helt spesielt glasur og mønster, viser Rokvam.

De fleste arbeidene som vises på Porselensmuseet er til salgs, men noen er i privat eie.
– Tårnet, som det finnes fire av, er resultat av at jeg liker å jobbe med stramme og presise former.

Feirer PP 10. februar

Porselensmuseet har invitert Rokvam tilbake 10. februar.
– Vår feiring av PP er at han forteller om vedfyrt keramikk, teknikk og historikk, sier Danielsen.
– Ja, vedfyrt keramikk har lang historie, helt tilbake til Asia for et par tusen år siden, sier Rokvam.
– Flere av oss som er representert her, har PP som favoritt, derfor er det ekstra gøy å få stille ut her, legger han til.

Utstillingen vises til 17. mars.

2019-01-17T12:43:35+00:00 16. januar 2019|Kategorier: Porselensmuseet|