//Med en klype salt – en kulturhistorisk reise

Med en klype salt – en kulturhistorisk reise

• Olav Lund holder et foredrag om salt på Bamble bibliotek og litteraturhus.

”Karen Blixen, Audhumbla, Herman Wedel Jarlsberg, Tor Erling Staff, Mahatma Gandhi og Les Misérables” – hvordan henger disse sammen med salt?

Salt har en inngrodd plass i vår bevissthet og vi har lett for å regne salt som en selvfølge. Saltbøssa på bordet og saltslikkesteinen til dyra i marka hører med uten at vi tenker mer over det. Slik har det ikke alltid vært. Saltet var så viktig at vi finner det igjen i ordspråk, stedsnavn, i Bibelen og litteraturen.

Salt er både – og:

Saltet er både essensielt for livet og et sterkt symbol i kulturen. Salt har både vært billig og dyrt, alminnelig og sjeldent. Salt er på samme tid giftig, og noe vi ikke klarer oss uten. Tenk på utformingen av saltkar gjennom tidene – hverdag og fest, det finnes alltid et saltkar for anledningen.
Salt er blitt kalt Neptuns gave, Det hvite gull, Det 5. element, Lots hustru, Ørkenens brød, En guddommelig substans – hvorfor?

Salt er i alt:

Jeg ønsker å trekke fram betydningen saltet har hatt for mennesket helt fra tidenes morgen, og hvorfor salte vaner er vonde å vende. Vi finner spor av salt i: naturen, alle sivilisasjoner, kulturer, myter, religion, litteratur, ordspråk, kunst, industri og i det moderne samfunn.
En påstand jeg vil framsette er:
”Sivilisasjoner både oppstår, varer og går til grunne på grunn av salt”.

Amatør som elsker temaet

Det er Olav Lund som skriver dette om salt. Han er lege, spesialist i psykiatri, opprinnelig fra Trondheim, nå bosatt i Vikersund, Modum. 21. mars kl. 19 kommer han til Bamble Bibliotek og Litteraturhus for å prate om nettopp salt.
– Jeg har alltid vært interessert i fortellinger og formidling, særlig av stoff jeg egentlig ikke er ekspert på. Jeg er en ”amatør” – en som elsker sitt tema, sier han. Saltkåseriet har han utviklet over de seneste seks årene. Uventede sidespor, lokal tilknytning og rom for spontane innspill fra tilhørerne gjør ofte kåseriene hans til en spesiell opplevelse som sitter igjen i kroppen.

2019-01-30T14:43:21+00:00 30. januar 2019|Kategorier: Aktuelt|