/, Brekkeparken, Porselensmuseet/Avslutter studiet i museets arkiv

Avslutter studiet i museets arkiv

• INTERNSHIP: Caroline Klavenes jobber med PP-arkivet som avslutning på Bachelor-oppgaven i historie, som hun tar ved Universitetet i Sør-Norge. Foto: Kristin Berge, Telemark Museum

Universitet i Sørøst-Norge og Telemark Museum har en avtale om å gi historiestudenter praksisplass. Nå er Caroline Klavenes på plass i museets arkiv.

Det var i desember i fjor at direktør Jorunn Sem Fure og historieprofessorene Nils Ivar Agøy og Jens Johan Hyvik ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) undertegnet avtalen om at studenter kan avslutte bachelorstudiet ved å forske på kilder som finnes i Telemark Museums arkiv.

Trenger forskning

– Det er veldig fint at vi på museet og universitetet har sammenfallende faglige interesser som kan formaliseres i denne avtalen. Caroline Klavenes er allerede på plass, og vi håper at flere studenter får interesse for museets kildesamlinger. Vi trenger produksjon av forskning her på museet, kanskje samarbeidet også kan munne ut i mastergrader basert på museets temaer, sier Sem Fure.

Internship

– Jeg ønsker å jobbe med arkiv etter studiet, og da Telemark Museum var en mulighet, var det lett å velge, sier Klavenes. Hun er straks ferdig med bachelorgraden, og med denne ordningen bytter hun vekk skriving av bacheloroppgave med 240 timer praksis – eller internship, som det heter.
– På denne måten får vi en ressurs som kan arbeide med samlingene våre og legge grunnlag for kunnskapsutvikling basert på kilder museet forvalter, og universitetets studenter får kilder de kan fordype seg i, sier Sem Fure begeistret.

Spennende materiale

To dager i uka fram til våren er historiestudenten hos Telemark Museum, og Porsgrunds Porselænsfabriks arkiv fra 1940-1945 skal kartlegges.
– PP handlet mye med tyskerne, jeg er overrasket over at jeg har funnet så mye interessant på så kort tid. Det er veldig spennende! Temaet i studiet ellers nå i vinter, er industrialiseringen i Europa, dermed er denne PP-historien veldig relevant, mener studenten.

Rapport og høring

– Dokumentene jeg ser på i dag, er PPs bestilling av mønster med nazisymbol, og bestilling av serviser til soldater, forteller hun.
– Porselensmuseet er ganske nyetablert, og vi har stort behov for mer kunnskap om porselensfabrikkens historie. Nå materialiseres konkrete resultater, sier museumsdirektøren.
Klavenes’ opphold skal ende opp i en rapport og et muntlig forsvar.
– Etter studiet kommer jeg til å lete etter en arkivjobb, før jeg kanskje tar master senere, forteller Klavenes.

2020-01-30T10:12:37+00:00 27. januar 2020|Kategorier: Aktuelt, Brekkeparken, Porselensmuseet|