Kaboom – vi er i gang!

• Tomta er sprengt ut og vi skal til å bygge

Byggestart av nybygget i Brekkeparken er i gang. Fredag be det behørig markert med gratulasjoner, musikk og et dundrende smell.

Den gode Niels Aall dukket opp på byggetomta for å ønske inviterte politikere og byråkrater høytidelig velkommen til byggestart av det det han mente skal bli hytta hans. Direktør Jorun Sem Fure fikk straks oppklart denne misforståelsen og forklarte hvordan det hele hang sammen og hva som skal reises opp av kraterets avgrunn.

Siden desember har det blitt hugget, sprengt og gravd på tomta i Brekkeparken. Nå er dynamittsalvenes tid forbi og entreprenøren Veidekke skal gå over på neste trinn, støping og bygging.

Gratulasjoner

– Veidekke sin visjon er å være med på verdiskapende samspill, og dette er nettopp det, sa Lars Hjertås i Veidekke.
Prosjekt nytt museumsbygg startet egentlig langt over det som var budsjettert. En kostbar arkitektur, der særlig vev-strukturen på utsiden av bygget krevde sine kroner. Hjertås takket for at Veidekke har fått lov å være med i prosessen fra start, og sammen har kostnadene blitt skalert ned til passe budsjettstørrelse.

– Vi lover at vi skal bli ferdige til mai 2021, sa Hjertås, som gleder seg til den videre reisen.
Varaordfører og Brekkeparkens nabo, rektor på Brattsbergkleiva skole, Trude Tvedt, gratulerte også og fortalte at hennes første oppgave som varaordfører var tenning av det store juletreet på julemarkedet i fjor.

Les: Flere fakta om vev

Helårsmuseum

– Vi er så stolte av Telemark Museum og at dere endelig er i gang med å bygge et helårsmuseum. Nå er vi klare for å møte morgendagens formidling – heile året, sa Tvedt.
– Dere har arrangert utallige arrangement uten ordentlige lokaler. Tenk hvile muligheter som åpner seg nå!
– Vi skal utvikle Skien by og Telemark Museum er en del av dette, med mange aktiviteter. Vi skal bygge identitet og kunnskap til oss som bor her og de som besøker oss.
Styreleder Georg Aubert takket alle våre givere, kulturdepartementet, fylkeskommunen, Skien kommune og private givere. En spesiell takk gikk også til Lars Skjelbred, som har vært museets styreleder gjennom 25 år, og vært med på å få på plass nybygget.

40 år i ørkenen

Han pekte også på at for 40 år siden vedtok styret i museet at administrasjonen straks skulle utrede muligheten for et nybygg.
– Umiddelbart tenker man at dette har tatt noe lang tid, men først og fremst beviser dette at den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves.
– Telemark Museum jobber i et evighetens perspektiv. Jeg synest Tor Kjetil Gardåsen sa det godt i i boken «Hundre år på Brekke»: «Hver generasjon har sitt historiesyn og sin oppfatning av hva som er viktig å bevare, formidle og bringe videre til kommende slekter. Dette innbærer at museet vil løse sin oppgave ulikt fra tid til tid.»

Med et smell

Fylkesordfører for Vestfolk og Telemark, Terje Riis Johansen dro historien til museet fra Telemark og Skiensfjordens museum som kom til Brekke gård for over hundre år siden og frem til i dag. Han var veldig glad for at museet nå får nye, moderne og funksjonelle lokaler.
– Dette er det motsatte av å gjemme bort, dette blir å vise frem, sa Riis Johansen, før han stilte seg opp sammen med prosjektleder Bjørn Rudborg, styreleder Georg Aubert, direktør Jorunn Sem Fure, og vår gode, gamle Niels Aall for å detonere en dynamittsalve.

Av: Tone Lundeberg

Fakta om nybygget

• Byggherre: Telemark Museum
  • Finansiert av stat, fylkeskommune, kommune, museets eget byggefond og private gaver. Sum kr 135 millioner pluss mva (selve nybygget ca 110 millioner av disse, resten er tre andre museumsbygg; arkiv, magasin og verksted)
  • Totalentreprise: Veidekke
  • Arkitekt: Børve Borchsenius Arkitekter
  • 5 000 m3 steinmasse taes ut av byggetomta (aldri har Brekkeparken sett verre ut, aldri vil Brekkeparken bli flottere)
  • Bygget blir på 2.500 m2 over tre etasjer, hvorav den største etasjen (utstillingsarealene) blir under bakken.
  • Åpent for publikum gjennom hele året.
  • Planlagt åpning mai 2021 (kontorer og resepsjon og kafe og shop og skoleopplegg og foredrag), men åpning av utstillingene blir en god stund senere.
  • Prosjektleder: Bjørn Rudborg
2020-02-25T15:08:23+00:00 14. februar 2020|Kategorier: Aktuelt, Brekkeparken, Nybygg Brekkeparken|