/, Brekkeparken/Vi rekonstruerer Holtastua

Vi rekonstruerer Holtastua

  • Holta-stua i Brekkeparken skal få en replika. Foto: Krisitn Berge
    Holta-stua i Brekkeparken skal få en replika. Foto: Krisitn Berge
  • Holta-stua i Brekkeparken skal få en replika. Foto: Krisitn Berge
  • Holtastua har setningskader og skal tas ned. Her i bakgrunnen av bunadskledde folk.
    Holta-stua i Brekkeparken skal få en replika. Foto: Krisitn Berge

Brekkeparkens 1700-tallsstua fra Holta i Sauherad er i ferd med knele, og etter faglig vurdering er det bestemt at den skal tas ned og erstattes med en rekonstruksjon.

Holta-stua fra Sauherad kom fra gården der museets grunnlegger, Hans H. Holta, kom fra. Stua kom til Brekkeparken i 1913, og ligger rett ved Haugjordlåven fra Heddal og Tveiten-stua fra Tinnegrend på Notodden. Sammen med Volltveit-loftet fra Sauherad utgjør de fire bygningene et tun fra Øst-Telemark.

Lite igjen av originalen

– Det er vemodig at vi må ta ned Holta-stua, men slik det utvikler seg nå, kan den bli til fare for folk som ferdes i parken, sier Bjørn Rudborg, leder av avdelingen Bygningsvern ved Telemark Museum.

Stua er fra 1700-tallet, og i løpet av sine kanskje 300 leveår, er den restaurert for mange ganger. Stua siger, slik at golv, pipe og innredning er i ferd med å løsne. Fagfolk har vurdert det dithen, at Holta-stua har gjort sitt, og at den nå skal bli tatt ned. Den blir erstattet med en rekonstruksjon, en etterligning av originalen. En analyse av bygget, viser at det er svært lite igjen av den opprinnelige stua.

– Det er litt av grunnen til at den siger, det er for få hele stokker igjen, sier Rudborg.

Halve stokker og feil mur

I følge analyse og påfølgende rapport, som er utført av Arkitekt Finn Christiansen, har Holta-stua både setningsskader og råte- og insektskader. Stokker er erstattet, men analysen forteller at andre dimensjoner på tømmeret er brukt, sammenlignet med det opprinnelige. Det er også satt inn halve stokker. Mye at utskiftningene skjedde i forbindelse med flyttingen i 1913, men noe skjedde før flytting og noe er gjort mens stua sto i parken.
– Ved etableringen her i Brekkeparken, ble det også satt opp en enkel ringmur uten lastfordelende såle som den opprinnelige kistemuren hadde. En kistemur gir god vektfordeling og frostfri kjeller. Grua som ble bygget i gråstein og leire, da stua kom hit, er feildimensjonert. Den har bidratt til at midtpartiet av bygningen har sunket rundt 15 cm, sier Rudborg.

Les også: Ga museet en million fra Aubert-legat

Klassisk treroms

Holta-stua er et godt eksempel på hvordan hus ble bygd i Øst-Telemark på 1700-tallet.
Grunnplanet har tre rom, stue, en mindre forstue og kove – et lite ekstrarom som ble brukt til soverom, kårstue eller spiskammer. Treromsstuene i en etasje er kjent helt fra mellomalderen.
Veggfast innredning, med skap, benker og seng er typisk for stuer fra denne tida.

– Alt av innredning er tatt ut, og i vinter begynte våre dyktige håndverkere med å kopiere interiøret. Alt blir skinnende nytt, men det var det jo også den gangen stua ble satt opp på 1700-tallet, sier Rudborg.

Lafting for åpen scene

Like før påske startet jobben med å hente ut passende tømmer til stua. Det skjer på Seljordsheii.
– Olav Kvålsgard holder oss med tømmer, og museumshåndverker Jostein Rorge barker tømmeret nå i dagene før og etter påske, sier Rudborg. Han håper at arbeidet med å ta ned Holta-stua kan starte i sommer.

Se en filmsnutt om arbeidet som er i gang

– Arbeidet med å ta ned den gamle stua, og lafte opp den nye, blir en del av museets formidling. Det tror vi både blir lærerikt og moro for publikum å følge med på, sier Silje Honningdal, avdelingsleder for Publikumsavdelingen.
– Og når den står ferdig, vil den ha innlagt strøm, slik at vi får både lys og varme. Da blir det helt nye muligheter for formidling, legger hun til,

2020-05-28T12:41:49+00:00 6. april 2020|Kategorier: Aktuelt, Brekkeparken|