fbpx
grenland under regnbuen

Grenland under regnbuen – Et seminar om skeiv lokal historie

I 1972 ble paragraf 213 i Straffeloven avskaffet. Homoseksualitet var ikke lenger kriminelt. 50-årsmarkeringen skjer i form av Skeivt kulturår.

Kjøp Billett

I anledning Skeivt kulturår inviterer Telemark museum til et seminar om skeiv lokal historie med Tone Hellesund som hovedtaler.
Hvordan har skeivhet blitt levd og forstått rundt omkring i norske bygder og byer opp gjennom historien? I innlegget vil hun komme med spennende eksempler, og vise hvordan skeiv historie slett ikke bare er elendighetshistorie. Hvorfor er det er viktig å dokumentere skeiv historie, og hvordan kan dette gjøres både av frivillige og profesjonelle historieinteresserte?

Program:
• Velkommen
• Hovedforedrag av Tone Hellesund: Skeiv historie – et mangfold av liv og forståelser
• Foredrag av Jorunn Sem Fure: Grenlands homohistorie – et skeivt tilbakeblikk
• Foredrag av Anne-Mette Vibe: Lesbisk Rørsle i Telemark – homofil i Telemark for førti år siden
• Marte Søberg Broby fra Grenland Pride forteller om deres arbeid og situasjonen nå
• Sofa-samtale: Hvor er vi og hvor går veien videre? Hvilket behov har vi for å sikre skeiv historie sin plass for fremtiden, på museum, i media – i folks bevissthet. En samtale med Jorunn Sem Fure, Anne-Mette Vibe og Tone Hellesund

Tone Hellesund

Tone Hellesund er grunnleggeren av Skeivt arkiv – Det nasjonale kunnskapssenteret for skeiv historie. Hun er nå professor i kulturvitenskap ved Universitetet i Bergen, og for tiden forsker hun hovedsakelig på skeiv historie. Hun leder forskningsprosjektet Queerdom, som skal undersøke skeive hjemmeliv og intimiteter. Hun har vært med på å redigere en bok om skeiv lokalhistorie og skal være med å skrive en bok om de norske skeive bevegelsenes historie.

Anne-Mette Vibe

Anne-Mette Vibe er tidligere overbibliotekar på universitetet i Oslo, og er nå pensjonist. Hun bodde i Porsgrunn fra 1977 til 1987. Dit kom hun fra Oslo med bakgrunn i den feministiske lesbiske delen av kvinnebevegelsen. Anne-Mette var medlem av Nyfeministene og Aksjonskomiteen for kvinnelig deltakelse i Holmenkollstafetten. Hun har i tillegg kjempet mot kvinnediskriminering i idretten.

Jorunn Sem Fure

Jorunn Sem Fure har doktorgrad i historie fra Universitetet i Bergen. Hun har blant annet vært forsker og foreleser ved Universitetene i Oslo og Bergen, og gjesteprofessor ved Humboldt-Universität i Berlin. Jorunn var direktør ved Telemark museum fra 2012 til 2022.

Skriv inn ditt søkeord og trykk enter