piknik

Skeiv kultur: Fra undertrykt til trend?

Museenes samlinger er ennå ganske uutforsket – skeiv historie ligger gjemt i museale samlinger og i «skyen».

Kjøp billett

I 1972 ble paragraf 213 i Straffeloven avskaffet. Homoseksualitet var ikke lenger kriminelt. 50 årsmarkeringen skjer i form av Skeivt kulturår. Det er en nasjonal feiring av LHBTIQ, lesbisk, homofill, bifil, trans og intersex. I den anledning har vi invitert professor Hanne Marie Johansen, som har skrevet boka Skeive linjer i norsk historie, frå norrøn tid til i dag. I foredraget vil hun snakke om skeiv kulturhistorie, hvordan den kan følges tilbake til vikingetida. Skeive spor og skeiv kultur har avtegna seg i mange ulike kildetyper, runeinnskrifter, sagalitteratur, i private brevsamlinger og i rettsreferater – og i våre dager ikke minst på internett, Facebook og Twitter. Digital kultur speiler at flere enn før identifiserer seg med skeivt og er tiltrukket av «alle kjønn».

Skriv inn ditt søkeord og trykk enter