//Åpning: Porselensutstilling med Arne Åse

Åpning: Porselensutstilling med Arne Åse

• Dette arrangement har allerede funnet sted.

Arne Åse er en av våre mest profilerte kunsthåndverkere, og den første professoren i keramikk i Norge. 19. april åpner vi utstilling på Porselensmuseet der hans arbeid vises.

Arne Åse var på Porsgrunds Porselænsfabrik i perioden 1978-79. Da var han ansatt på Statens Håndverk og Kunstindustriskole (SHKS), og ønsket å lære om industriell produksjon av porselen.
Oppholdet på PP i 1978-1979 hadde en helt spesiell karakter. Han skulle ha en stor utstilling på Kunstindustrimuseet i Oslo og ville gjerne vise porselensarbeider.

På den tiden var det en utbredt oppfatning at det var så å si umulig å lage, spesielt å dreie porselen, på verkstedsbasis. Dette klarte Åse å motbevise ganske grundig, og han dreiet et fat på cirka 80 cm i diameter. Dette og to andre fat er i Porsgrunn kommunes eie, og kan ses på Porselensmuseet i utstillingen.

Tilbake på SHKS satte Åse i gang et omfattende forskningsprosjekt og undersøkte alle mulige metallsalter. Porsgrunnsmannen og keramikeren Erik Mælandsmo var hans assistent og han laget mange fargeprøver. Åse fant farger som ikke var beskrevet i faglitteraturen tidligere. Resultatet ble en bok:»Water Colour on Porcelain» som kom ut internasjonalt noen år etter. Denne boka er nå blitt et samleobjekt.

Det er en stor glede å få Arne Åse tilbake i Porsgrunn, på PP og museet. Åse kommer til byen 17.april og skal montere utstilling i museets temporære visningsarena. Han har vært svært viktig i arbeidet med å styrke keramikkens rykte og prestisje på den nasjonale og internasjonale kunstscenen.

Vi ønsker dere alle hjertelig velkommen til åpning og visning torsdag 19.april kl 18.00.
Kunstneren er til stede på åpningen.

Utstillingen er i samarbeid med Kunsthall Grenland.