//Utsolgt! Mersmakuka: Grøtsmaking i Brekkeparken

Utsolgt! Mersmakuka: Grøtsmaking i Brekkeparken

Laster Arrangementer
  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Arrangementet er utsolgt

Lørdag 29. august inviterer vi deg til grøtsmaking i Brekkeparken!

Det blir smaking hver hele time, kl 12, 13, 14 og 15.
Reserver plass med å sende e-post: tol@telemark.museum.no, eller telefon til Tone: 45253138!
Vi har begrenset plass på hver servering, så bestill tidlig!

Om grøtsmakingen:

Grøtsmakingen foregår i den hyggelige tømmerstua Lynnevik, der du får smake på fire ulike varianter. Vi starter med urgrøten, vassgrauten. Deretter går vi videre til den fete rømmegrøten som representerer velstand, fruktbarhet og overflot, før vi går helt frem til vår egen tid og den moderne kjøleskapsgrøten. Til slutt kan vi friste med en spennede dessertgrøt, som du kanskje ikke har smakt før, nemlig kaffegrøten.

Det blir servert drikke som hører til de ulike grøtene. Vår formidler Tone Lundeberg forteller om grøtens betydning for oss nordmenn opp gjennom tidene. Du har kanskje hørt om Grauten på grut?

Grauten på Grut

«Det var havregraut av rette slaget, det.
Såene (kliet) stod som piggar nett som busta på ein griserygg,
og svart var han som oskegraut.
Eg fekk god mjølk og åt og åt,
og det skura ned gjennom halsen,
liksom når granstoppen vert slipa og dregen ned gjennom omnspipa.
Det var så det skalv i meg av all denne sæle nytinga med kvar beten.»

Sitat frå svolten Aasmund Olavsson Vinje, sommeren 1860, da han fikk grøt servert på gjestgivergården Grut i Meldal ved Rondane.

Grøtsmaking i Brekkeparken 29. august 2020

Vi inviterer til Grøtsmaking i Brekkeparken 29. august i den hyggelige Lynnevikstua.