//Opplev Ibsen: Hva er spennende med Ibsen?

Opplev Ibsen: Hva er spennende med Ibsen?

Laster Arrangementer
  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

At Henrik Ibsen er stor, er noe alle «vet». Hva Ibsens storhet egentlig består i, diskuteres sjelden. Kom til Henrik Ibsen Museum og hør Georg O. Pöyhönen som forsøker å finne svar på dette.

Ibsen er en del av den nasjonale kulturarven vår, og derfor også en del av oss. Alle kjenner Ibsen. Men nettopp derfor er også Ibsens rolle som viktig kulturikon noe vi fort tar for gitt. Hva Ibsens storhet egentlig består i, diskuteres sjelden.

Er det teaterstykkene hans det handler om? Er det den skarpe samfunnsanalysen knyttet til 1800 tallets Norge, de psykologiske portrettene eller et dypt filosofisk grunnsyn? Eller er det kanskje den fascinerende livshistorien hans – kampen for å finne seg selv og forløse sin skrivekunst?

Spørsmålet er nødvendig å besvare. Alle kulturforestillinger tar ladning av sin samtid og endres over tid – også Ibsen. Trass i sin posisjon, må også Ibsen aktualiseres og reaktiveres for nye generasjoner.

I dette foredraget vil vi ta utgangspunkt i det ovenstående og forsøke å gi et svar på hva det egentlig er som er så spennende med Henrik Ibsen, og hva framtiden kan hente i hans historie og litterære produksjon.

Foredraget egner seg godt for både ungdom og voksne, og holdes av Georg O. Pöyhönen. Han er til daglig faglærer i språk og kulturfag, og i tillegg leder av Ibsenforbundet i Skien