/Tysklandstudentene – et politisk omskoleringsprosjekt i nasjonalsosialistisk regi

• Beklager. Denne arrangement har allerede funnet sted.

1.200 studenter ble tatt til fanger av tyske sikkerhetstyrker 30. november 1943. Hør Telemark Museums direktør fortelle om det spesielle fangenskapet til norske studentene.

Kl. 11 på formiddagen, 30. november 1943 rykket hundrevis av tyske sikkerhetstyrker med kjøretøy ut i Oslos gater for å arrestere samtlige mannlige studenter i en koordinert aksjon. Bakgrunnen var en provokasjon, der ukjente motstandsfolk natten før hadde tent på Aulaen.

Brannen ble raskt slukket, men det ulmet i Oslos akademiske miljø. Reichskommissar Terboven hadde lenge sett på studentene som en gruppering som ikke bare stilte seg negative til den nasjonalsosialistiske nyordningen av Norge, men også som et miljø som skapte grobunn for motstandsaktivitet.

1200 studenter ble tatt denne dagen og halvparten av disse ble sendt til Tyskland. Foredraget handler om denne aksjonen, og hvordan det gikk med studentene under dette svært spesielle fangenskapet som varte til de ble hentet av Bernadottes hvite busser.

Jorunn Sem Fure (51) er direktør ved Telemark Museum. Hun har doktorgrad i historie fra Universitetet i Bergen, har blant annet vært forsker og foreleser ved Universitetene i Oslo og Bergen, og hatt Henrik-Steffens-professoratet ved Humboldt Universitetet i Berlin.

Inngang: 100,- inkl. kake og kaffe