Bygdefotografer på Digitalt Museum
I Telemark museums fotosamling er det mange små samlinger etter bygdefotografer. I 2020 er tre slike samlinger digitalisert og publisert på Digitalt Museum.
Pusset snublesteinene på deportasjonsdagen
26. november, minnes vi David og Louis Becker ved minnesmerket «snublesteinene» i Torggata i Skien. 26. november 1942 er et av de mørkeste kapitlene i norsk historie. Norsk politi arresterte jøder over hele landet, også de to brødrene Becker.
«Touristinder» – en fotohistorie om den sportslige kvinnelige turisten
Historiske fotografier med turistmotiver fra perioden 1880-1920 finnes det mange eksempler på. I tiden fra midten av 1800-tallet og fremover, raste jakten på nasjonal identitet og det «ekte norske» både i by og bygd. Sportslige kvinner var yndet motiv.
Spanskesyken i Varden
Andreas Nordmo og Aleksander Stensrød Andersen pratet om Vardens dekning av spanskesyken på sommerens siste Parkprat, og vi deler innholdet i artiklene.
Om krig og fred i Bamble
I anledning 75-årsdagen for frigjøringen av Norge, 8. mai 1945, har Telemark Museum, sammen med Bamble bibliotek, laget to digitale formidlinger.
Endelig fred – en fotoutstilling fra frigjøringsdagene i 1945
Det er i år 75 år siden Tyskland kapitulerte og andre verdenskrig var over, på Digitalt Museum publiserer vi utstillingen «Endelig fred» som viser bilder fra frigjøringsdagene. Se fotografier fra frigjøringsdagene i Telemark her. Den 8. mai 1945 meldte fylkesavisa Varden i Telemark om «betingelsesløs kapitulasjon av alle tyske
Kajas dåpsdrakt og dåpstradisjoner
Tre dager etter at hun ble født i 1812, ble Kaja døpt i silkebrokade med innvevde forgylte tråder og metallkniplinger i muslingemønster. Kostbart dåpsutstyr ga sosial prestisje. Telemark Museum har en dåpsdrakt som ble gitt til museet i 1908. Den har tilhørt Kaja Erichsen som ble født i 1812
Hans H. Holta, en av museets grunnleggere
Forretningsmannen Hans Halvorsen Holta syslet med alt fra lokalhistorie til omfattende næringsvirksomhet. Takket være han, ble Søndre Brekke museum i 1909. Hans Halvorsen Holta ble født i Sauda (Sauherad) i 1859. Foreldre var Halvor Bjørnson Holta og Thora Hensdatter Gyving. De var gårdbrukere, og eide mye skog. Halvor B.
Nydelig kisterose i museets arkiv
Johanna Bugge Berge dro rundt i Telemark med sin mann, folkeminnegranskeren Rikard Berge. Hun kopierte motiver fra folkekunsten.
Søndagsskole for håndverkere og Ibsen
Skien Søndagsskole var i 1832 mer noe helt annet enn kristen trosopplære. Skien Søndagsskole – navnet høres ut til å betegne en av søndagsskolene for barn som Den norske kirke driver. Det trodde Statsarkivet på Kongsberg også, da de for noen år siden var på Telemark Museum og hentet
En hard nøtt. Asbiørn Saavisson vs. Kong Christian V
Fattig, hissig, analfabet, flittig med kniven og fradømt hus, jord og levebrød. Bonden Asbiørn Saavisson Dyrdal i Øyfjell levde stadig på kant med loven.
Frognerdokke giftet seg med Fossum-dokkemann
Det sto seg et bryllup i 1905... I vårt magasin finnes det, som vi vet, mange skatter. Dessverre er det ikke alltid det er utfyllende opplysninger om gjenstandene. Til en dukke fra Frogner, står det å lese i protokollen: «Dokke med porselenshode og hvit brudekjole, bobinet stoff, kniplingssjal over
Etterlysning av berømt mestertyv
I arkivet på Telemark Museum finnes så mangt. Mens jeg lette etter noe helt annet kom jeg over en etterlysningen av mestertyven Ole Høiland.
Fotografi og historier
Som fotoarkivar kommer man stadig over historier knyttet til det fotografisk kildematerialet. Historier som kan innebære alt fra sorg til glade minner, eller morsomme ord notert i minnealbum og bak på fotografier. Fotosamlingen etter fotograf Knut Aslaksen Berdal (1828-1895) er slik sett en spennende samling.
Fridtjof Nansen i Porsgrunn
Fridtjof Nansen er viden kjent for sine polarekspedisjoner i 1893- 1896. I arkivet etter Finn Christian Knudsen hos Telemark Museum finner vi spor etter et besøk i Porsgrunn sommeren 1909.
Museet støtter rødlistet håndverk
Firfletting er et tekstilhåndverk som er rødlista. Det vil si at det er utrydningstruet, men heldigvis finnes det noen som tar ansvar.
Vil sy bunader på heiltid
Kristin Medalen satsar på bunadssying på heiltid, og brukar Telemark Museums magasin for å finne mønster og modellar.
Prest ble postmester
En stridig prest kom på kant med så mange, at han måtte starte i posten i Porsgrunn i stedet. Det kan vi lese i brev i Reinertsens samling.
Unike mynter kom hjem etter 50 år
I 50 år har unike mynter fra 1600-tallet manglet i Telemark Museums myntsamling. I fjor dukket de opp hos en mynthandler i Oslo, og nå er de brakt hjem til museet!
Mineralvannfabrikken på Lundetangen
26. august 1865 "fattet man beslutning om Fabrikation af Brus-Limonade" ifølge Lundetangen bryggeris protokoller. Elleve år etter kunne folk leske seg med limonade.
Ibsens mormor broderte til morfaren
Hedvig Altenburg var så glad i mannen sin at hun broderte en lommebok til han...
Betalte gjeld med sofa
Denne biedermeier-sofaen har tilhørt Nicolai Ibsen, Henrik Ibsens nest yngste lillebror. Sofaen er å se på Henrik Ibsen Museum på Venstøp, der har den stått helt siden museet åpnet i 1958. Sofaen omtales i konservator Halvor Landsverks artikkel «Ibsens Venstøp» i Telemark Mållags Årbok for Telemark fra 1958, altså det
Ibsen som maler
Fjordlandskap eller motiv fra Dalen i Telemark? Det vi vet sikkert, er at maleriet er malt av selveste Henrik Ibsen.
Johan Ibsen som apekatt
Da Henrik Ibsen besøkte familien på Snipetorp sommeren 1845, malte han karikaturer av søsknene sine på en vegg i huset. Apekatten skulle forestille lillebroren Johan Ibsen.
Utsikten fra Ibsens gutterom
I den store hagen, syd for hovedhuset på Venstøp, var det på Ibsens tid kjeglebane og plass til skytekonkurranser. Sannsynligvis gjenspeilet også hagen sogneselskapets virksomhet innen eksperimentelt jordbruk. De fleste museer er vanligvis mest opptatt av gjenstander og bygninger. Men hagen som omkranser et fredet museumsbygg kan også kaste lys
Familien Ibsens målebånd
Et alenmål i silkebånd, innrullet i et sylinderformet beinfutteral kan ha fortalt Henrik hvor lang han var.
Skipsverft, viktig industri i Kyst-Telemark
Allerede fra 1500-tallet ble det bygd skip langs Langesundsfjorden, og arkivet etter Langesund Mekaniske Verksted forteller at næringen var viktig til ny tid.
Krutthornet – tegneserie fra 16- og 1700 tallet
Brukte man gevær, måtte kruttet holdes tørt. I Telemark Museums samling har vi to krutthorn som er spesielt fint dekorert.
Champagnekage og Pigerkysser i 1809
Året er 1809. I Europa herjer Napoleonskrigene og Norge lider under blokade og uår. Folk sulter og dør i hopetall, men i Skien sitter ungjenta Gurine Carlsen og skriver på sin kokebok med de deiligste retter. Av Ellen Rodvang, Telemark Museum På forsiden av boken står det med nydelig skjønnskrift
Fikk med seg et vakkert leirkar i graven
En gang i folkevandringstiden ble en mann gravlagt i haug på gården Nordheim i Skien. Med seg i graven fikk han øks, sigd, kniv, amulett, hestetenner, dyrebein og ikke minst, et flott leirkar.
Kjøpte klokke i stedet for mat
I 1803 investerte den fattige kviteseidingen Aanon Aslaksen i noe så råflott som et lommeur. Det ble oppstandelse i bygda!
Tunisia-dokument havnet i Porsgrunn
I materialet etter samleren Vidar Reinertsen dukker det opp litt av hvert - et juridisk dokument fra Tunisia fra år 1617, skrevet på skinn for eksempel.
Deilige varme munker
Det er ikke mye som slår nystekte varme munker med syltetøy til. Mmmm. I år har vi munker på menyen i kafeen vår i Brekkeparken. Munker blir stekt i et godt smurt munkejern eller munkepanne som kan settes rett på stekeplaten. De kan lages med både gjær, natron, bakepulver og
Fugletøyet i forkle fra Heddal
De fleste forklærne i Telemark Museums samling er sorte, men et skiller seg ut. Det er grønt og er laget av det såkalte fugletøyet.
Frk. Tørresen fikk Skiens kvinner på banen
Bare seks år etter at Norske Kvinners Nasjonalråd ble stiftet av Gina Krogh, ble lokalforeningen Skien kvinneråd stiftet av Frk.Tørresen. I stiftelsespapirene står det at foreningen "har til formål at virke for forbindelse og samarbeide mellom Skiens kvindeforeninger", forteller Telemark Museums arkivar, Charlotte Andersen. Hun har nettopp ordnet ferdig arkivet
Da Ibsens hatt kom til Skien
Da Henrik Ibsens svigerdatter døde, hadde hun bestemt at Henrik Ibsens hatt, jaktlue, frakk, briller, barbersaker, korkpenn, sko, paraply, lommeforklæ, sigarmunnstykke, portemoné og lommebok, skulle overlates til Ibsenforbundet i Skien. Lokalhistoriker, lektor og Ibsen-forsker Einar Østvedt hadde ønsket seg denne gaven, og fikk den overrakt av Bergljot og Sigurds sønn,
J.C. Dahl eller Marichen Ibsen?
Denne tusjtegningen ble tatt inn i museets samlinger i 1893, den ble gitt til museet av Johan Koren Christie som i 1891 initierte opprettelsen av Skiens Museum. Samlingene fra Skiens Museum er nå en del av Telemark Museums samlinger. Oppklaring av en forvirrende lapp Ved inntaket ble det registrert at