/Deilige varme munker

Deilige varme munker

  • Munker

Det er ikke mye som slår nystekte varme munker med syltetøy til. Mmmm. I år har vi munker på menyen i kafeen vår i Brekkeparken.

Munker blir stekt i et godt smurt munkejern eller munkepanne som kan settes rett på stekeplaten. De kan lages med både gjær, natron, bakepulver og egg som hevemiddel.

Æbleskiver – uten eple

Visste du at munker heter æbleskiver på dansk? Uten at det er en eneste epleskive inni. Rundt år 1700 var æbleskiver eplebiter vendt i mel og egg og stekt i smør i panne. Da det ble vanlig med egne æbleskivepander, ble kakene runde som boller og eplemos kunne fylles inni. Men da H.C. Andersen skrev eventyret Krøplingen på midten av 1800-tallet, presiserte han at det ble servert æbleskiver med æblefyll. Da kunne de altså like gjerne lages uten.

Fra Norge til Danmark

Ellers finnes varianter av bakverket også i for eksempel Nederland og Tyskland.
Til Norge har munkene trolig kommet fra danske oppskrifter, og de passer oss veldig godt: nordmenn har tradisjon for bakverk på takker og panner som kan stekes uten bakerovn. Vi har flere gamle håndskrevne kokebøker her på Telemark Museum. Den eldste fra midten av 1700-tallet, den yngste fra 1841. De inneholder flere oppskrifter og varianter på munker eller fløtemunker. Oppskriftene kommer også tidlig i bøkene, det tolker vi som at det var et vanlig kakeslag i distriktet vårt som ble satt pris på. Eplefyll står ikke i noen av våre oppskrifter.

Jacob Aall lagde munkejern

På Næs jernverk i Agder produserte de æbleskivepander, altså munkejern, allerede på 1700-tallet. Produksjonen fortsatte også på 1800-tallet etter at Jacob Aall, bror til Niels Aall her på Søndre Brekke, kjøpte og overtok driften av jernverket fra 1799. Da regner vi med at brødrene og deres familier også tok seg tid til å nyte denne danske delikatessen mellom slagene.
Men hvorfor de heter munker her i Norge? Kanskje fordi de er små, runde og brune som broder Tuck? Eller – det må fuglene vite…
Uansett: Håper det smaker! Du kan  nemlig ta turen til Brekkeparken kafe, der serverer vi munker daglig i sommer.

Gurine Carlsens kokebok


Oppskrift på Fløtemunker fra Gurine Carlsens kokebok fra 1809

En av kokebøkene vi har på Telemark Museum er Gurine Carlsens kokebok. Gurine var fra Skien og startet å samle oppskrifter den 24. juni 1809. Hun har skrevet opp tre forskjellige munkeoppskrifter. Her er en oppskrift som hun stolte på alltid ga godt resultat – nemlig Flødemunker som er sikker. Hun skrev gotisk håndskrift, derfor er det vanskelig for oss å lese. Det vanlige var å skrive latinske bokstaver i navn og overskrifter som her, og gotisk i løpende tekst. Det står: Tag en Pot maadelig suur Fløde og slaae vel, hav deri 8 Skeefulde Meel og 8 Æg som ere vel slagne, steg det saa.-

Tekst: Ellen Rodvang, leder Samfunnsminnet Telemark Museum