Johan Ibsen som apekatt

Da Henrik Ibsen besøkte familien på Snipetorp sommeren 1845, malte han karikaturer av søsknene sine på en vegg i huset. Apekatten skulle forestille lillebroren Johan Ibsen.

Maleri er atlså utført av Henrik Ibsen, og er en av de første gjenstandene som ble tatt inn til museet med direkte tilknytning til Henrik Ibsen.

 

Rev, bjørn og gås

Et av de andre maleriene har museumsnummer TGM-SM.3405. Det er et maleri av en rev som skal forestille deres yngste lillebror, Ole Paus Ibsen. De to andre maleriene, av en bjørn og en gås, forestilte henholdsvis søsteren Hedvig Stousland (født Ibsen) og deres nest yngste bror, Nicolai Ibsen.

Da familien Ibsen hadde flyttet fra Snipetorpgata 27 og de nye eierne skulle fornye panelet, ble bildene skåret ut og hengt opp i husets svalgang. I 1900 emigrerte den daværende eier (Berntine Augestad) til USA, og pakket derfor med seg de fire maleriene.

 

Reddet to i siste sekund

Museet ble gjort oppmerksom på situasjonen og fikk reddet to av karikaturene. «Nogle timer senere vilde disse Ibsen-erindringer været paa vei til Amerika», kunne man lese i Varden 4.10.1900. De to karikaturene er nå stilt ut i utstillingen «Henrik Ibsens reise» på Henrik Ibsen Museum. Det er usikkert om de to andre maleriene fremdeles eksisterer.

Ole Paus Ibsen nevner disse bildene i brevet han skrev til broren, Henrik Ibsen i 1885. Han forteller da at han så de fremdeles var på Snipetorp vinteren i forveien. Brevet befinner seg i dag på Nasjonalbiblioteket.

Søk
Search