I dag, 26. november, minnes vi David og Louis Becker som arbeidet i Torggata i Skien. To brødre som drev forretning i Centrumsgården, frem til de ble arrestert i 1942, deportert og senere drept i Auschwitz sammen med 6 millioner andre europeiske jøder.
26 november markeres hvert år som datoen for det norske Holocaust. Kl. 14.55 denne dagen i 1942 la troppeskipet Donau ut fra utstikker 1 med 555 norske jøder ombord. Kvinner og barn ble stuet sammen i en del av skipet, menn i en annen. Destinasjonen var dødsleiren Auschwitz og bare noen ganske få av de yngre mennene skulle overleve og komme tilbake.
En av de jødiske familiene som ble hardt rammet var bosatt og etablert som forretningsdrivende i Skien og de bodde i en villa i Valkyriegate på Falkum. David Becker var familiefaren som i juni 1942 ble arrestert sammen med sin ugifte bror Louis som gisler etter en hendelse i Skien, og de ble sendt til Grini. Andre ikke-jødiske gisler fra samme hendelsen ble etter hvert satt fri, men brødrene Becker skulle begge bli offer for det systematiske folkemordet som tok sikte på å utrydde samtlige jøder i alle områder i Europa som var tyskokkupert eller under tysk kontroll. David Beckers kone Signe og de tre barna Sigurd, Ivar og Sonja, overlevde gjennom en lokal redningsaksjon som brakte dem trygt til Sverige. Men familien hadde flere medlemmer som ble arrestert, deportert og drept.
Den 26. november ble Davids søster Frida Becker tvunget om bord på Donau. Hun ble sannsynligvis drept ved ankomst og står oppført med dødsdato 1. desember som de fleste andre. Frida var 42 år gammel, ugift og tok seg av sine to gamle foreldre, Mina og Mendel Becker som bodde i Oslo. Foreldrene ble deportert med skipet Gotenland 25. februar 1943 og drept ved ankomst. Mendel var da en mann på 80 år og hadde blitt hentet ut fra sykehus i Oslo. Med på denne transporten var også sønnen deres Louis, også bosatt i Skien. Han overlevde noen måneder som såkalt arbeidsdyktig, men gikk til grunn i løpet av det første halvåret.
Donau, der Frida var den eneste av familien om bord, var den største enkelt transporten. Men Monte Rosa gikk også litt senere samme dagen med 26 jøder om bord. Der befant to av brødrene seg; David fra Skien og Wulff fra Oslo. De ble også tatt ut til arbeidstjeneste, men omkom ikke lenge etter ankomsten. Begge står oppført med samme dødsdato, 17. februar 1943.
Mendel og Mina var selv født i Litauen i 1860-årene, hadde giftet deg der og kom via Sverige til Kristiania rundt århundreskiftet med det som etter hvert ble en stor barneflokk på 7. I tillegg til David, Louis, Frida og Wulff som alle ble drept, hadde de barna Herman, Anna og Rachel som vi i dag ikke kjenner skjebnen til.
Familien Becker drev forretning i Torggata 8, der det i dag er lagt ned snublesteiner til minne om David og Louis. Holocaust er et av de mørkeste kapittel i europeisk historie og familien Beckers skjebne minner oss om at også norske lokalsamfunn ble rammet. Historien om familien er både en historie om den ufattelige forbrytelsen som ble igangsatt av et antisemittisk regime med en brutal vilje og evne til å utrydde alt fra spebarn til oldinger etter hatets logikk. Men det er også historien om vilje til å hjelpe og risikere livet for å redde medmenneskers, naboers og venner liv.
Kjell Staal Eggen og hans foreldre Anna og Staal Olav Eggen er blant de som i dag er hedret i Israel som «Righteous among the nations» for å ha risikert egne liv for å redde liv den dramatiske høsten 1942.
Jorunn Sem Fure, direktør ved Telemark museum