/Peer Gynt – et resymé

Peer Gynt – et resymé

Peer Gynt – et resymé 2019-06-19T13:19:38+00:00

I første akt møter vi Peer Gynt, en tyve år gammel bondegutt, i det han kommer hjem til moren, Åse. Han har vært borte i månedsvis, klærne hans er opprevne og han er uten børse. Peer er som faren sin, bedre til å bruke penger enn å skaffe dem.

Ingrid, odelsjente til Hægstad gård, har vært interessert i Peer, men skal gifte seg med en annen. Når Peer får vite at bryllupet er neste dag, drar han for å vinne henne. I bryllupet treffer han Solveig og blir betatt. Likevel ender Peer bryllupet med å stjele bruden, Ingrid.

Andre akt starter morgenen etter bruderovet. Peer avviser Ingrid, han tenker kun på Solveig. I fjellet treffer Peer tre seterjenter som han har en vill natt med. Dagen etter er han i heftig bakrus, og faller og slår hodet. Når han våkner opp igjen møter han Den Grønnkledde og blir med henne til trollene i Dovregubbens Hall. Peer slipper unna trollene, men må kjempe med Den Store Bøygen, som ber ham «gå utenom».

I tredje akt bygger han en hytte i fjellet. Solveig kommer til ham, hun har forlatt familien sin for å leve med Peer. Peer ber Solveig vente der, han har «noe tungt å hente».

I fjerde akt møter vi Peer i Marokko. Han er nå en velhavende, middelaldrende herre. Peer blir lurt av sine internasjonale venner, tatt for å være profet, forsøker forføre den vakre Anitra, blir ranet, reiser til Egypt, møter sfinksen i Giza og havner i dårekisten i Kairo. Hele tiden er Peer på søken etter seg selv.

I femte akt er Peer på vei hjem til Norge som en gammel mann. Han plages av stemmer som minner ham på det han ikke gjorde med livet sitt: Sanger han ikke sang, tårer han ikke gråt, spørsmål han aldri stilte. Han møter Knappestøperen som vil smelte ham om, for Peer er verken god nok for himmelen eller helvete. Peer gjenforenes med Solveig i hytta han bygde, med Knappestøperen stående på lur bak huset.

«Det var en ustyrtelig Mængde Lag! Kommer ikke Kjærnen snart for en Dag?»