/Har dyrene sjæl?

Har dyrene sjæl?

  • Har dyrene sjæl Kittelsenhuset
Har dyrene sjæl? 2018-05-09T14:44:48+00:00

Project Description

Theodor Kittelsen. Bare navnet bringer oss inn eventyrenes rike. Kittelsens bilder er godt festet i vår kollektive hukommelse. De bringer oss inn i trollenes verden. Til prinsesser og askeladder. Til nøkken, kvitebjørn Kong Valemon, Smørbukk og Soria Moria.

I sommer ønsker vi deg velkommen inn i et av Theodor Kittelsens eventyrriker som ikke er så kjent: Har dyrene sjæl?
Samlingen av tegninger kan vi se på som en kommentar til samtidens kulturliv, til borgerskapet og vitenskapen. En samling med satiriske tegninger med underfundige titler. Velkommen inn i skogen der Kittelsens dyr er besjelet, er gitt menneskelige egenskaper!

Søtladet jul hos paddene

En av Kittelsens trofaste utgivere var den danske forleggeren Ernst Bojesen. Kittelsen leverte illustrasjoner til det populære juleheftet Juleroser. I 1884 ville Bojesen utgi Børnenes Juleroser, og Kittelsen fikk blanke ark når han skulle illustrere, men Bojesen så nok for seg noe søtt og koselig. Kanskje var det nettopp motstand mot det søte som ga fart i blyanten til Kittelsen? Resultatet ble i alle fall Julegilde hos en velhavende Padde – en velstående familie, men i stedet for mennesker er det frosker som hygger seg i julestua.

Start på satirekunst

Jula hos paddene ble starten på Kittelsens satirekunst. I 1889 kom satireheftet Fra livet i de smaa forholde, tekst og tegninger ga et spark til borgerskapet. Bojesen ba om flere juletegninger i samme stil som julegildet hos paddene, og i 1894 kom Har dyrene sjæl? Blant annet finner vi tegningen Syk kjærlihet som harselerer over Hans Jægers bok med samme tittel. Serien er på i alt 22 fargelagte tegninger i humoristisk Retning, for å gjengi Kittelsens egne ord.

Frodig og originalt

Å gi dyr menneskelige egenskaper var ikke noe nytt. Helt tilbake til antikken og Æsops fabler var dette en måte å karikere mennesker på. Likevel har Kittelsen sitt eget utrykk med en originalitet og frodighet som mangler sidestykke. Dyrene han kler opp og gir menneskelige egenskaper, er gresshopper, padder, marihøner, rotter og tordivler.

God fornøyelse!

Tilgjengelighet

16. juni-12. august

Varighet

1 time

Kapasitet

15-20 personer

Pris

Inngang: 70/30

Kontakt Telemark Museum