fbpx

Brita Been – mønster overalt

Brita Been - Mønster overalt

Boken ble gitt ut i forbindelse med Brita Beens jubileumsutstilling MØNSTER OVERALT på Telemark Kunstsenter vinteren 2022, en stor retrospektiv utstilling i forbindelse med hennes 75 års dag. Den beskriver hennes kunstnerskap fra 1970 tallet og frem til i dag. Ansatte ved Telemark museum, Jorunn Sem Fure, Alice Brandal Baklid og Ann Iren Ryggen Aasen er blant forfatterne i boken.

Ketil Røed skriver i anmeldelse for www.kunstavisen.no bl.a. følgende:

«Innflytelse og bearbeidelse av forelegg er selve grunnprinsippet i Beens arbeider, men dette er ikke en ren videreføring av det som har vært. Mønster overalt viser tydelig at hennes valg av motiver vitner om en sterk politisk og historisk bevissthet som nettopp lar andre fremtider komme til syne som en del av veven.»

Om kunstneren

Siden 1983 har Brita Been arbeidet med store tepper. De har sitt eget sterke uttrykk, virker insisterende og dominerende i et røft og tydelig formspråk. Hun arbeider med ulike temaer i serie ut fra fascinasjon og begeistring for mønster i alle varianter. Teppene baserer seg ofte på tradisjoner, likevel skal de være samtidige.

Kunsthistoriker Jorunn Haakestad har bl.a. skrevet følgende om hennes verk:

«Mange tråder fra tekstilhistoriens skattkammer forenes i Brita Beens kraftfulle samtidskunst. Stil og tradisjon kan ikke løsrives fra mening, og det håndvevde er i seg selv bærer av en type mening som uttrykker humanisme og menneskelighet i en ellers instrumentell og anonymisert verden.”

Hun har mottatt statlige stipend, hatt garantiinntekt for kunstnere og utført en rekke utsmykkinger. Verkene hennes er blant annet kjøpt inn av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Kunstindustrimuseet i Oslo. I 2019 ble hun for verket RANKE tildelt den internasjonale CORDIS PRIZE for Tapestry, Edinburgh.

I tillegg til teppeproduksjonen vever Been også store sjal i dreielsteknikk. Se gjerne hennes nettside www.britabeen.no for mer informasjon om hele hennes produksjon.

Pris

470,-

Forfatter

Redaktør: Hilde Tørdal
Forfattere: Nina Mauno Schjønsby, Halvor Haugen, Sara Kollstrøm Heilevang, Hilde Tørdal, Jorunn Sem Fure, Alice Brandal Baklid og Ann Iren Ryggen Aasen

Utgiver

TKS Forlag

Utgitt

2022

Katalognr.

Bestill boken

Bestill bok

Alle felter markert med en rødt stjerne: * må fylles ut.

Kundeopplysninger

Adresse

Tilleggsopplysninger

I tillegg kommer ekspedisjonsgebyr på 30,- +porto
Kryss av nedenfor for å bekrefte at du ikke er en automatisk innsender *

Søk
Search