//Om Berg-Kragerø Museum

Berg-Kragerø Museum

Om Berg-Kragerø Museum 2019-08-13T07:22:40+00:00
  • Utstillingen Fra slør til sko vises på Berg Museum i Kragerø i sommer.
  • Lystgård fra 1803
  • Fra slør til sko – brudestas fra 1750 til i dag
  • Yrke og virke, 1850-2019
  • Issjau i Kragerø, om iseksport
  • Tangen verfts historie
  • Leketøysutstilling og lekerom

Åpningstider sommeren 2019:

21.juni til 18.august, tirsdag – søndag kl. 11 – 16
Omvisninger i Frøken Homanns hjem og i hytta fra Brønnholmen

Årets utstilling:

«Fra slør til sko» – brudestas fra 1750 til i dag » viser brudekjoler og tilbehør
fra 1700-tallets blomstrete silkesateng til dagens blondestoff.

18. august: Feiring av Jeia Homanns fødselsdag

SESONGAVSLUTNING MED BRUDEKJOLER OG TI-KAMP PÅ BERG-KRAGERØ MUSEUM
Utstillingen «Fra slør til sko – brudestas fra 1750 til i dag» er inne i sin siste uke på Berg-Kragerø Museum. Alle brudekjolene har en spennende historie, med ulike stiler, farger og tilbehør, – og for dem som har båret kjolene. Fotografier i utstillingen viser dessuten store endringer i måten å avfotografere brudeparet. Flere av kjolene er lånt fra privatpersoner, og dette er derfor en sjelden anledning til å få se en så stor og variert utstilling. Museet og kaféen er åpen tirsdag – søndag mellom kl. 11- 16. Sommersesongen avsluttes 18.august med stor bursdagsfeiring av Jeia Homann i parken. Barnefamilier er spesielt velkomne i år, da museet vil arrangere ti-kamp med lek og moro! Blir det dårlig vær flyttes arrangementet inn på museet.

Kafe og butikk

I vår lille kafe serverer vi hjemmelaget mat som scones, smørbrød, vafler og kaker.
I museumsbutikken bys det på produkter fra lokale kunstnere og håndverkere som sjal, smykker, glass, koppehåndkler, kniver og suvenirartikler.

Lystgården Berg

Gården Berg ligger idyllisk til på Langetangen ved Hellefjorden i Kragerø. Lystgården tilhørte den mektige legefamilien Homan, men i 1943 testamenterte den siste gjenlevende i familien, Henriette ”Jeia” Homan familiens sommerresidens til Kragerø kommune. Hun ønsket at stedet skulle bli et museum som fortalte byens historie. Etter en grundig oppussing åpnet Kragerø museum i 1955.

Den praktfulle eiendommen er på nær 700 mål og er et herlig sted for rekreasjon. Berg ligger rett ved Hellefjorden, og har du lyst til å kombinere museumsbesøk med båtliv, badetur og soling – ja, da er Berg det rette stedet.

Det er flere historiske bygninger på stedet, og i utstillingsbygget finner du museumsbutikk og en liten kafe.

Faste utstillinger

De faste utstillingene på Berg er: «Yrke og virke» fra 1850 til 2019, Issjau i Kragerø, Tangen verfts historie og en utstilling om Munch.

Munch- utstilling «Kragerø var mig god» har plass på Berg

Kunstneren Edvard Munch (1863-1944) kom til Kragerø i 1909 etter et nervesammenbrudd året før. Perioden i Kragerø blir av mange sett på som den mest interessante perioden i hans liv og kunstneriske virke. Det var også en svært produktiv periode. ”Historien” og ”Solen”, som dekorerer Universitetets aula, malte han her. Trolig er det soloppgangen han så fra Skrubben, huset han leide i Kragerø, som inspirerte til det fantastiske hovedverket.

”Kragerø var mig god” åpnet på Berg 100 år etter at Munch kom til byen. Den viser hans kunstneriske virke i perioden 1909-1916 og hvordan kunstneren levde i kystbyen sør i Telemark.