Åpnet keramikkmuseum i Polen

Grevens palass ble keramikkmuseum

Åpnet keramikkmuseum i Polen

Det var en gang grev Pücklers palass. Nå huser den store murbygningen i Boleslawiec keramikk-utstillinger, både fra Polen, Italia og Porsgrunn.

Fem år har gått siden den første søknaden om EØS-midler til oppussing av Pückler-palasset og etablering av et nytt keramikkmuseum ble sendt. Onsdag 3. april var norske delegater fra Telemark museum, Telemark fylkeskommune og Porsgrunn kommune med på åpningen av Boleslawiecs nye keramikkmuseum. En storslagen åpning som samlet nesten 4000 mennesker. Polens kulturminister holdt tale, sammen med flere andre prominente personer. En vakker, håndmalt vase fra Porsgrund Porselænsfabrik var selvfølgelig med som gave til det nye museet.

Musikalske innslag og et spektakulært lasershow med lys, bilder og musikk lagde en fin ramme rundt det hele. Det var også mulig å prøve seg som porselensdekoratør etter den høytidelige åpningen.

Det var så fullt av folk inne i Pückler-palasset, at det var nesten umulig å komme fram. Noen av telemarkingene valgte derfor å reise tilbake til museet neste dag for å se utstillingene i ro og fred. I tillegg til de faste utstillingene i museet, er det to gjesteutstillinger. En fra Italia og en fra Norge og Porsgrunn. European Ceramics Trail, Norwegian Porcelain Porsgrunn.

Åpnet keramikkmuseum i Polen

Nyttig samarbeid på tvers av landegrenser

– Det er flott å se vår egen utstilling i et annet land, sier Barbara Ida de Haan, direktør for Telemark museum.

– Vi har hatt stor glede av samarbeidet med keramikkmuseet i Boleslawiec, både når det gjelder kunnskapsutveksling og utstillinger, legger hun til.

– Boleslawiec er en polsk by med en lang, keramisk tradisjon. Byen er på størrelse med Porsgrunn og de to byene har mye felles når det gjelder industrihistorie og porselen, sier Karolina Szawica som er prosjektleder for det internasjonale samarbeidet.

Telemark museum med Porselensmuseet i Porsgrunn ble i 2020 tatt opp som det første, skandinaviske medlemmet av European Route of Ceramics. En kulturrute sertifisert av Europarådet, der målet er å fremme kulturarven som handler om produksjon av keramikk og keramikkens historie. Med EØS-penger i lomma har Telemark museum vært med på å finansiere oppussingen av det gamle palasset i Boleslawiecs i Polen.

– I et Europa som er i ferd med å bli mer polarisert, er samarbeid på tvers av landegrensene viktigere enn noen gang, sier fylkesordfører Sven Tore Løkslid.

EU-samarbeidet har gått ut på å dele kunnskap om porselen og keramikk landene imellom. I tillegg har porselensutstillinger fra Porsgrunn vært å se både i Polen og Italia, noe som har gitt Telemark museum 20.000 ekstra besøkende i 2022. Porselensmuseet har også fått spennende utstillinger fra Polen og Slovakia. 30. april avsluttes samarbeidsprosjektet for denne gang.

Åpnet keramikkmuseum i Polen
Les også Telemark fylkeskommunes sak

Søk
Search