Becker-arkivet

Den jødiske familien Beckers arkiver, ca 1890-1950, med innslag av både eldre og nyere materiale.

Familien Becker samlet til fotografering. Sort-hvitt bilde

Foto: Jødisk museum

Fotografier

Digitalt museum

Becker-arkivet

Arkivportalen

Gjenstander

Digitalt museum

«Navnet Becker er og skal være vekk». Slik åpnet et brev fra Rikshirden i 1944.

Dokumentene etter familien Becker belyser historien til en folkegruppe som systematisk ble forsøkt utryddet, ved destruksjon av deres historie, kultur, språk, private eiendeler og gjenstander. Arkivmaterialet belyser historien om holocaust gjennom et mikro- og personnivå, der vi kan følge familiens virke, erfaringer, reiser og indre liv før og under krigen. Vi ser også konsekvensene av nazismens ideologi etter krigen.

En familie fra Skien

Signe og David Becker flyttet til Skien i 1925 og fikk tre barn. De eide trikotasjebutikken D. Becker. Foreldrene Mina og Mendel Becker og flere av Davids søsken var bosatt i Oslo. Broren Louis bodde også i Skien. David og Louis ble arrestert sommeren 1942. Broren Wulff ble internert i samme leir som dem i Kvænangen i Troms. Signe og barna gikk i skjul og la ut på en dramatisk flukt til Sverige. Nazister drev menneskejakt på familien, mens andre hjalp dem. Mina og Mendel Becker sammen med David, Louis, Frida og Wulff ble alle drept i Auschwitz.

Arkivene belyser den jødiske tradisjonen familien stod i, samtidig viser de også hvor integrert de var i den norske kulturen. Arveoppgjør etter drapene og kampen for å få tilbake eiendeler etter krigen blir også dokumentert. Familiens historie i generasjoner tilbake i tid er tatt vare på.

Fotomaterialet består delvis av amatørfoto tatt av familien selv, men også noen studioportretter av familiemedlemmer. Motivene viser familieturer, skiturer, hjemmelivet, stranda, familiebesøk, barnebilder, hytteliv og reiser. Flere av motivene antar vi er andre jødiske familier og venner som ennå ikke er identifisert. Et album inneholder fotografier fra en sommerleir for jødiske barn i Sverige i 1945. Det er også noen få foto tatt etter krigen.

Arkivene gir innsikt i familiens liv og skjebne både før, under og etter krigen og er viktig dokumentasjon av norsk-jødisk liv i perioden.

Også Jødisk Museum i Oslo har arkivmateriale etter familien Becker.

Sort-hvittbilde av stuen til familien Becker. Fire personer sitter i sofa og stol rundt stuebordet.
Snublesteinene i Skien
Ivar Becker, hans søster Sonja Becker og deres mor Signe Becker sitter rundt kjøkkenbordet. Sort-hvitt foto
Fotoalbumet til familien Becker

Søk
Search