Ølkruset til Sterke-Nils

Ølkruset til Sterke-Nils

Samlingsforvaltningen jobber kontinuerlig med gjennomgang av samlingene. Gjenstander rengjøres og flyttes til magasinet vårt fra loft og kjellere på museet. De blir fotografert og informasjonen fra gamle protokoller legges inn i databasen for så å publiseres på digitaltmuseum.no. Her er gjenstandene på en evig utstilling tilgjengelig for hele verden.

Opp fra et mørkt kjellerdyp hentes museets skatter. I dag var det dette, kanskje litt kjedelige ølkruset. Men fra protokollen kan vi lese at dette kruset skal ha tilhørt selveste Sterke-Nils!

Nils Olavsson Langedal levde på 1700 tallet og var grueleg sterk! Han løftet «Klyplyftesteinen» på 75 kilo i Kviteseid med en hånd (med klypa). I Seljord ligger den 570 kilo tunge steinen han løftet og som er blitt hans minnesmerke.

Forfatter Hans Reynolds forteller denne historien om da soldaten Sterke-Nils var med på byggingen av festningen i Stavern: Ein dag stræva seks mann med ein svær granitstein, som skulde upp paa muren, men dei vann ikkje aa rugga honom eingong. Nils kom no til. Han bad kararne gaa undan og tok sjølv fat i steinen. Han sokk i jordi til oklet, men steinen greidde han og det fint og.

Det er med andre ord mange historier om den tidligere eieren av ølkruset. Og nettopp dette gjør at kruset skinner litt ekstra når det kommer på plass i hylla i magasinet og via et tastetrykk formidles til resten av verden.

Sterke-Nilssteinen i Seljord

Søk
Search