Aall-arkivet

Slekten Aalls arkiv består av dokumenter og brev fra perioden ca. 1660 til 1900. Aall-arkivet er en del av Norges dokumentarv.

Ulefos Hovedgaard og landskapet rundt. Bildet er trolig malt av Ferdinand Gjøs omkring 1830.

Bildet: Ulefos Hovedgaard, hvor All-arkivet befinner seg. Bildet er trolig malt av Ferdinand Gjøs omkring 1830. Foto: Tom Riis

Det er for en stor del skapt av medlemmer av familien Aall, fra Ulefos‐godset kom i Aall‐familiens eie i 1762, men det finnes også en rikholdig korrespondanse med forretningsforbindelser og politiske kontakter i inn‐ og utland. Arkivet er en viktig kilde til bedriftshistorie (bergverk/ sagbruk/
skipsvesen). Det omtaler også viktige nasjonale anliggender i perioden, som Provideringskommisjonen, Selskapet til Norges Vel, skolevesen og postvesen.

Gjennom en omfattende brevsamling etter statsråd Niels Aall gir arkivet utfyllende opplysninger om de politiske begivenhetene i tiden før og etter Riksforsamlingen i 1814. Niels Aall spilte en viktig rolle i nasjonens historie som handelsminister og fremforhandler av «Mossekonvensjonen».

Arkivets mer private brev har stor verdi ved at de kaster lys over sosiale og kulturelle forhold i tiden de er skrevet i.

Dokumentdelen av arkivet er i hovedsak skapt av medlemmer av familien Aall, fra Nicolai Benjamin Aall kjøpte Ulefos‐godset fra familien Anker i 1762. Brevdelen av arkivet er skapt av forretningsforbindelser og politiske kontakter i inn‐ og utland i tillegg til medlemmer av slekten Aall.

Fotografi

Digitalt museum

Norges dokumentarv

Kulturdirektoratet

Aall-arkivet

Arkivportalen
Interiørbilde av hallen i Ulefos Hovedgaard, sort-hvitt
Sort-hvittbilde av Søndre Brekkegår. Viser hovedhuset og litt av hageanlegget på nedsiden.
Flyfoto, sort-hvitt, over Ulefos Hovedgaard
Ulefos Hovedgaard, sort-hvitt foto, der flere hester og vogner står parkert utenfor hovedinngangen

Søk
Search