Arkivprosjektet skal planlegge og bygge et nytt arkivbygg som skal sikre trygg bevaring av museets arkiv- og fotosamling. Her kan du følge med på prosessen og finne informasjon om prosjektets fremdrift.
Det planlagte tilbygget for museets arkiv skal gi fotosamlingen og arkivmaterialet et fremtidsrettet hjem. Magasinene blir klimaregulerte og bygges i tråd med dagens HMS- og bevaringskrav.
Dagens arkivbygg er bærer preg av tidens tann. Store deler av arkivene har vært lagret i kjelleren, hvor det er store utfordringer med fuktinntrenging og klimakontroll. I tillegg har det blitt oppdaget fotografier i ulike nedbrytningsfaser, dette kan kun bremses ved å få fotografiene i et klimaregulert magasin.
Prosjektet ble startet opp i 2022. I løpet av 2024 ble det gjennomført grunnundersøkelser og en anbudskonkurranse for byggearbeidet. Innen april 2025 skal forprosjektet og anbudsgrunnlaget være ferdigstilt. Byggestart er planlagt til våren 2025, og ferdigstillelse og innflytting er forventet i løpet av våren 2026
Telemark museum bærer et stort ansvar: Å bevare og formidle historien til et helt fylke — til brukere over hele verden. I kjernen av denne historien ligger tusenvis av fotografier, skriftlige kilder og personlige arkiver – alt har vært oppbevart i en fuktig kjeller i et eldre bygg. Verdifulle kilder som har forvitret i stillhet.
Blant materialet finner vi et skinnbrev fra Gotuholt i Kviteseid, datert 1590. Familien Beckers arkiv, som i 2024 ble en del av UNESCOs Memory of the World, er en av mange samlinger som nå risikerer å gå tapt. Det samme gjelder tradisjonsarkivet etter Rikard Berge og Johanna Bugge Berge – og tusenvis av fotografier fra hele Telemark.
Disse materialene er ikke bare papir og plast – de er Telemarks hukommelse. Når inneklimaet bryter dem ned, står vi i fare for å miste avgjørende brikker i vår felles kulturhistorie.
Dagens arkivbygg er bærer preg av tidens tann. Store deler av arkivene har vært lagret i kjelleren, hvor det er store utfordringer med fuktinntrenging og klimakontroll. I tillegg har det blitt oppdaget fotografier i ulike nedbrytningsfaser, dette kan kun bremses ved å få fotografiene i et klimaregulert magasin. En fuktig kjeller utgjør et HMS-problem, da det er større risiko for muggvekst og avgasser. Et nytt bygg gir oss kontroll over innemiljøet og tryggere arbeidsforhold.
Museet har derfor igangsatt et byggeprosjekt som skal sikre både materialene og menneskene som jobber med dem. Det nye magasinet skal ha klimastyring, radonsikring og et teknisk miljø som tilfredsstiller kravene for langtidsbevaring av kulturhistorisk materiale. Samtidig skal det skapes et trygt og funksjonelt arbeidsmiljø for ansatte og besøkende.
Camilla Holm Velle
Prosjektleder, arkivprosjektet
camilla.velle@telemark.museum.no
404 72 459
Ellen Rodvang
Leder for samlingsforvaltningen
er@telemark.museum.no
95 93 46 58