
I 2025 er det 10 år siden Porselensmuseet i Porsgrunn ble etablert. Les historien her!
I 2011 kjøpte Telemark museum porselenssamlingen, ved hjelp av midler gitt av Sparebankstiftelsen DnB. Samlingen ble flyttet til magasinet vårt på Lundetangen i Skien og vi begynte registreringsarbeidet av samlingen som var estimert til å bestå av 6000 objekter. Det ble da fra ulikt hold uttrykt bekymring over at samlingen var utilgjengelig for publikum. Det var et stort ønske der ute i samfunnet om at samlingen skulle vises fram.
Politikerne i Porsgrunn bestilte i desember 2012 et såkalt mulighetsstudie for Porsgrunds Porselænsfabrik (PP). De ville se om det var mulig å etablere et senter for porselen og design på fabrikken.
Og da allerede i januar 2013 ble det etablert et forprosjekt til Senter for Porselen og Design for å se på mulighetene for en attraksjonsklynge bestående av et visningssted for porselenssamlingen, et nytt fagmiljø for design og håndverk, og PP som produksjonsbedrift og nasjonal turistattraksjon. Prosjektet var et samarbeid mellom Porsgrunn Kommune, Telemark Fylkeskommune, Bratsberggruppen, Porsgrunds Porselænsfabrik, Visit Grenland og Telemark museum. Porsgrunn kommune var prosjekteier. Dette prosjektet oppsto for å beholde PP med arbeidsplasser i Porsgrunn.
Som en del av dette forprosjektet åpnet Telemark museum utstillingen Design til folket i Porselensmuseets nåværende lokaler. I løpet av tre uker hadde ble utstillingen 2850 besøkende. I etterkant startet arbeidet med å etablere Porselensmuseet og planleggingen av det som fortsatt er Porselensmuseets faste utstilling som viser porselen fra store deler av fabrikkens produksjon.
Det danske selskapet Redia AS laget design og de tekniske og digitale installasjonene i utstillingen. Og det var ikke helt uten protester da museets grafiske profil, en leken metamorfose av stråmønsteret, ble lansert.
24. mars 2015 åpnet Porselensmuseet dørene for første gang! Endelig kunne Porsgrunds Porselænsfabriks historiske porselenssamling få et permanent visningssted, vegg i vegg med Fabrikkutsalget og PPs produksjonslinje.
Siden den gang har Porselensmuseet bidratt til å ta vare på porselenshistorien. Museet tar vare på og formidler porselenhistorien til barn og voksne i form av temporære og permanente utstillinger, omvisninger og ulike arrangementer.
I 2017 bygde vi om museet. Det gjorde at vi fikk større utstillingsarealer og dermed bedre muligheter for å ha temporære utstillinger. Siden har museet vokst enda mer ved at man har fått ytterligere et utstillingsrom, samt formidlings- og foredragsrom, som gir enda større muligheter for å fylle museet med innhold, utstillinger og aktiviteter.
Porselenshistorien er en del av identiteten ikke bare for Porsgrunn, men hele regionen. Og det stopper ikke der, jeg vil gå så langt som til å si at PP er viktig for den nasjonale identiteten. På 1700- og 1800-tallet lå det mye prestisje for et land i å ha sin egen porselensproduksjon. PP tok også sin rolle i nasjonsbyggingsprosjektet rundt forrige århundreskifte. Kommer vi ut på 1900-tallet er PP en betydelig del av Norges kunstindustri- og designhistorie. Vi kan ikke skrive den historien uten PP er en stor del av den.
Det er fantastisk at vi har Porselensmuseet som en arena hvor denne viktige historien kan formidles og forvaltes. Og det er så gøy å se tilbake på disse ti årene, hvor mye som har skjedd, og at vi nå også har fått muligheten til å formidle en helt annen del av byens porselenshistorie. Den som lå på den andre siden av ælva, nemlig sanitærporselenshistorien i utstillingen Promp & Prakt som er museets jubileumsutstilling.