fbpx

Til 200-åringens ære

År 2028 er Henrik Ibsens 200-årsjubileum og det skal vi markere stort i Ibsens barndomshjem.

Søknad til kulturdepartementet, Bjørn Rudborg, Hedda Foss Five og Silje Honningdal

Nå søker vi om 20 millioner fra Kulturdepartementet, der Henrik Ibsen museum på Venstøp er ett av to store Ibsen-prosjekter i Skien. Det andre heter Sølvåren, Ibsen formidlingssenter, og er i regi av Skien kommune. Sammen tror vi at disse to prosjektene virkelig kan sette Ibsens fødeby på kartet og sammen lager museet og kommunen en skikkelig jubileumsfest.

Verdens nest mest kjente

I 2028 markerer Skien 200-årsdagen for verdens nest mest kjente dramatiker, Henrik Ibsen. (Den mest kjente er William Shakespeare.) Vi på Telemark museum har store planer for Ibsens barndomshjem på Venstøp og tirsdag denne uken fikk ordfører Hedda Foss Five se hvor langt vi har kommet og høre hva som står igjen.
Både låven og hovedhuset på Venstøp skal bygges om. Det vil si: Hovedhuset er inne i et storstilt tilbakeføringsprosjekt, der huset skal rekonstrueres til slik det skal ha sett ut på Henrik Ibsens tid.

Restaureringsarbeidet i hovedhuset

Hovedhuset tilbakeføres

Titter du inn stuevinduene på Venstøp i vinter, kan du se at huset virkelig er strippet for alt. På 50-tallet ble deler at huset bygget om til en vaktmesterbolig og vår egen forsker Jørgen Haave har funnet ut at det vi på museet har formidlet som kjøkkenet til familie Ibsen er feil. Kjøkkenet har sett helt annerledes ut og etter antikvariske undersøkelser og flere undersøkelser på konstruksjon og materialbruk kan vi nå sette i gang med tilbakestillingen.

Låven isoleres

Låven derimot er ikke den samme som i Henrik Ibsens barndom. I låven har vi hatt ulike utstillinger og de par siste årene et unikt prosjekt sammen med Teater Ibsen, nemlig Peer Gynt Escape Room. Men låven er kald! Det går ikke an å ha formidling og besøk der om vinteren. Nå vil vi isolere og bygge den om innvendig, slik at vi kan ta imot barn og unge, voksne og eldre hele året.

Prislappen

Til sammen vil dette koste 60 millioner. Så derfor søker vi om støtte fra Kulturdepartementet på 20 millioner. Søknaden går sammen med søknaden fra kommunen, der ordfører Hedda Foss Five taler begge prosjektene sin sak. Vi går spennende tider i møte og gleder oss.

Skriv inn ditt søkeord og trykk enter