Vi bygger en ildsprutende drage

Hvorfor det? På et museum? Jo, fordi vi arrangerer Skrekkeparken og årets tema er vikingtid, der sagnet om Sigurd Fåvnesbane og en ildsprutende drage er hovedfokus.

Vi bygger en ildsprutende drage

Det er ikke vanlig med dragehistorier i norrøn mytologi, men noen segner finst. Disse store reptilene har de fleste fortellingene sine fra andre steder i Europa. Her oppe i det kalde nord er vi godt kjent med historier om store, stygge troll, vakre huldre, fæle sjømonster og små, egenrådige tusser. Likevel, i årets Skrekkeparken skal vi møte vår helt Sigurd Fåvnesbane, som skal nedkjempe en ond drage.

Skrekkeparken sin historie har utspring i den etter hvert så populære Halloween-feiringen i Norge. Her i Brekkeparken ville vi fokusere på vår egen tradisjon med skrømt og gjenferd, tusser og troll, i stedet for sombier. Faktisk er det kanskje enda mer skummelt å gå på kveldstid i Brekkeparken og møte de utkledde aktørene våre – uten masker, men i skummelt kostyme og levende rollespill.

Karina Børven jobber med dragens hale

Inspirert av stavkirker

I år har en av våre håndverkere, Karina Børven, fått det ærefulle oppdraget å lage dragen til spillet i Skrekkeparken. Karina er en kreativ person og hun tok snart utgangspunkt i den norrøne tradisjonen, som er vårt utgangspunkt for Skrekkeparken 2021.

Stavkirker er inspirasjonen bak dragen i tre, sier Karina og viser frem en del av det som skal bli halen på udyret.

Her er trebitene festet oppå hverandre, slik at vi får assosiasjoner til taket på de gamle stavkirkene. Kirkene ble også utsmykket med uhyrlige dragehoder, som Karina har brukt som mal. Med seg har hun fått gode hjelpere for å feste alle delene. Det er ganske mange trebiter som skal til for å lage en hel drage!

Gjenbruk – såklart!

I sommer brukte vi gamle paller for å bygge sittebenker i et konserttelt på Henrik Ibsen museum, Venstøp, sier Karina.

Disse pallene har vi nå sagd opp i småbiter og gjenbruker her på dragen.

For å få et rustikt uttrykk på dragehodet, har vi brukt flammer og svidd treverket. Det blir en utrolig kul effekt, legger hun til.

Karina har også latt seg inspirere av kunstneren Thomas Dambo, som har laget store trollskulpturer i gjenbruksmateriale. «I find trash in the streets and turn it into something new”, skriver Dambo på sin instagramkonto.

Skrekkeparken er utsolgt for lenge siden, med teater og vandringer i grupper i parken. Men – har du lyst til å se dragen? Kom på besøk på familiedagen 31. oktober, eller senere en dag det passer deg. Vi viser den selvfølgelig frem!

Det nye museumsbygget i Brekkeparken er åpent torsdag – søndag kl. 11-17. Velkommen!

 

Søk
Search