Becker-arkivet inn på UNESCOs liste

Arkivet etter den jødiske familien Becker i Skien er nå med på Norges Dokumentarvliste!

Gruppebilde av alle som har kommet med på Norsk Dokumentarv, oppstilt med diplom på en scene. En skjerm med Kulturdirektoratet i bakgrunnen. Foto Øystein Rambjør Holten

Torsdag 12. 12. 2024 ble det offentliggjort at arkivet etter den jødiske familien Becker er med på Norges Dokumentarvliste, den norske delen av UNESCOs Memory of the World. Det inneholder både dokumenter  og fotografier.

– Det var vår fotoarkivar, Ida Pedersen, sin ide å nominere arkivet vårt og sammen har vi skrevet forslaget til nominasjonen i høst, sier avdelingsleder for samlingsforvaltning, Ellen Rodvang.

-Vi kontaktet også Jødisk museum i Oslo som også nylig har tatt i mot materiale fra en annen gren av familien Becker og nominerte også deres materiale, forteller Rodvang.

-At vi har fått dette svært viktige arkivmaterialet til museet skyldes i stor grad den jobben Jorunn Sem Fure har gjort med sitt forskningsprosjekt, sier hun.

Jorunn Sem Fure er tidligere direktør ved Telemark museum. Hun arbeidet også som forsker ved museet etter at hun gikk av som direktør, der familien Becker og jødeforfølgelsen lokalt i Skien var tema. I 2024 ble boken Becker. Holocaust og hjemkomst utgitt på Museumsforlaget. I den sammenhengen laget Telemark museum, Brekkeparken en utstilling om Beckerfamilien.

Komiteens begrunnelse

12. desember var det stor festivitas og høytidelig utdeling av diplomer til de arkivene som i år er tatt opp i Norsk Dokumentarv. Direktør Barbara de Haan og fotoarkivar Ida Pedersen fra Telemark museum var til stede på Kulturdirektoratets arrangement i Trondheim.

Her er vedtaket og komiteens begrunnelse for at Beckerarkivet skal stå på UNESCOs liste, Memory of the World:

I behandlingen av deres nominasjonsforslag gjorde komiteen følgende vedtak:

Familien Beckers arkiv blir tatt opp som en del av Norges dokumentarv i 2024.

Komiteens begrunnelse

Familien Beckers arkiv er oppbevart hos Telemark museum og hos Jødisk museum i Oslo. Arkivmaterialet består av dokumenter og fotografier som har tilhørt den jødiske familien Becker. En hovedvekt av samlingen er fra tidsrommet 1900 til 1950, men med innslag av både eldre og nyere materiale. Her finner man ulike dokumenter, slik som brev, attester, pass og forretningskorrespondanse. I tillegg inneholder samlingene fotomateriale.

Til sammen dokumenterer materialet en jødisk familie og deres historie gjennom flere tiår, både deres hverdagsliv, familieforgreininger, forretninger og ikke minst krigsopplevelser og historie fra tiden etter 2. verdenskrig. Arkivsamlingen belyser med det historien om holocaust gjennom et mikro- og personnivå, der vi kan følge familiens virke, erfaringer, reiser og indre liv før, under og etter krigen. Det blir her særlig lagt vekt på at arkivene på godt vis belyser den jødiske tradisjonen familien stod i, samtidig som de viser hvor integrert de var i den norske kulturen. Oppgjør og kamp for å få tilbake eiendeler etter krigen kommer også frem av arkivene, og er en viktig dokumentasjon av norsk-jødisk liv i perioden.

Becker-arkivet
En mann står ved talerstol, viser presentasjon av et gammalt dokument, brev fra kongen
Gruppebilde av alle som har kommet med på Norsk Dokumentarv, oppstilt med diplom på en scene. En skjerm med Kulturdirektoratet i bakgrunnen. Foto Øystein Rambjør Holten
Direktør og fotoarkivar på scenen
direktør og fotoarkivar på scenen, vi ser litt av festdekte bord og publikum i forgrunnen

Søk
Search