Om Brekkeparken

Brekkeparken er kjent for sin blomsterprakt, gamle bondestuer, herregården Søndre Brekke og hyggelige Brekkeparken kafé.

Herregården huset 1814-minister Niels Aall, og historien om Den grå dame er fra Aalls tid. Bli med på omvisninger i hovedhuset, bondestuer i parken, omvisning i vårt nye museumsbygg eller nyt en kopp kaffe i kafé Aall Inn.

Søndre Brekke gård ligger fritt, med utsikt over Skien sentrum, Skienselva og Telemarkskanalen som snor seg oppover mot øvre deler av Telemark. I tillegg til selve museet, finner du en populær lekeplass i parken, og trivelige Brekkeparken kafe.

Herskapelig ministerbolig

Hovedbygningen på Søndre Brekke gård er herskapelig!
Bygningen er tilbakeført i empirestil, slik man tror 1814-minister Niels Aall og hans familie hadde det da de bodde på Søndre Brekke på første halvdel av 1800-tallet. Niels Aall var handelsminister under forhandlingene om grunnloven på Eidsvoll i 1814, og fortellingen om hans rolle blir formidlet i herregården Søndre Brekke.

Brekke huset fine familier

Gården har huset flere fine, tradisjonsrike familier fra Skien, mest kjent for ettertiden er Aall-familien, med Niels Aall som overhode. Han kjøpte Søndre Brekke i 1810 og solgte prakteiendommen til sin sønn Hans Aall i 1830. Men familien Anscbach og familien Høyer er også fornemme familienavn som har hatt adresse Søndre Brekke.

Praktfullt interiør

Hovedhuset ble bygd i 1780, interiøret er gjenskapt til slik vi mener det har vært på Niels Aalls tid, da var det empirestilen som var moten. På Søndre Brekke kan du blant annet besøkte prinseværelse, rommet vi mener huset den dansk-norske prins Christian Fredrik da han besøkte Niels Aall i 1813.

Den grå dame

Hovedbygningen byr også på historien om «Den grå dame» – en gjenganger som vekker stor interesse hos publikum, og som mange hevder å ha sett opp gjennom årene. Hvem denne damen er, som stadig går igjen på Brekke, strides det om, men alle historiene knytter seg til den dansk-norske prins Christian Fredrik som besøkte gården som stattholder (kongens stedfortreder) i 1813.

Tulipanpark

Søndre Brekke ligger i den flotte Brekkeparken, en park som er inspirert av engelsk landskapsstil.
Siden museet åpnet i 1909 har Brekkeparken vært byens folkepark, og den er åpen for publikum hele sommersesongen. Blomsterprakten i Brekkeparken er viden kjent, og 27.000 tulipanløker vil blomstre i mai.

Stuer fra Telemark

Bondebygningene i Brekkeparken representerer Telemarks kulturhistorie, og forteller om boforhold og byggeskikk i Telemark. I parken finnes også et arbeiderhjem fra tidlig 1900-tallet, en gammel butikk fra Kleiva, lekestue, paviljong og andedam.

Herskapelig 360 graders visning!

Bli med inn i Lynnevik, Ramberg og Søndre Brekke herregård.

Søk
Search